Princ William měl údajně odložit všechny své naplánované královské závazky. Důvodem má být závažná nemoc jeho otce krále Karla III., který měl svým synům osobně zavolat smutnou zprávu o tom, že trpí rakovinou. O jaký typ choroby jde, však Buckinghamský palác blíže nespecifikoval.

Před pár dny rušil princ William své pracovní královské závazky kvůli operaci břicha a hospitalizaci jeho ženy princezny Catherine. Souběžně však zároveň musel mít starosti i o svého otce panovníka krále Karla III., který byl taktéž hospitalizován s operací prostaty. Zprávy z britské monarchie však v danou chvíli ještě nenaznačovaly žádné možné komplikace.

To se změnilo až v pondělí večer, kdy palác přiznal zjištěné komplikace během podrobných vyšetření monarchy. Ta měla totiž odhalit rakovinu, která se však údajně netýká prostaty, s jejímž zvětšením byl král na plánovaném zákroku. Celá královská rodina však neztrácí optimismus, a i když král zrušil své nadcházející závazky v blízké době kvůli léčbě, kterou už podstupuje, věří, že se k nim brzy vrátí a dokáže se rychle zotavit.

„Během nedávného královského nemocničního zákroku při nezhoubném zvětšení prostaty byl zaznamenán zvláštní problém. Následné diagnostické testy identifikovaly formu rakoviny. Jeho Veličenstvo dnes zahájilo plán pravidelných ošetření, během kterých mu lékaři doporučili, aby odložil povinnosti spojené s veřejností. Během tohoto období bude Jeho Veličenstvo pokračovat ve státních záležitostech a úředních papírech jako obvykle.

Král je vděčný svému lékařskému týmu za jejich rychlý zásah, který byl umožněn díky jeho nedávnému nemocničnímu zákroku. Zůstává zcela pozitivní ohledně své léčby a těší se, že se co nejdříve vrátí do plné veřejné služby. Jeho Veličenstvo se rozhodlo podělit se o svou diagnózu, aby předešlo spekulacím a v naději, že to pomůže veřejnosti pochopit všechny lidi na celém světě, kteří jsou postiženi rakovinou,“ uvedl Buckinghamský palác ve svém veřejném prohlášení.

Princ William se připravuje na novou roli krále?

Kensingtonský palác oznámil, že pro tento týden obnoví všechny veřejné události, kterých se má účastnit princ William. Hned ve středu se má konat jeho uvedení do úřadu, po němž má večer následovat slavnostní sbírka pro londýnskou leteckou ambulanci. Williamův rychlý návrat do práce má být skutečně hektický. Následník trůnu bude mít za úkol alespoň částečně zastoupit svého otce, který bude zatím podstupovat léčbu. Princ William je navíc prý se svým otcem v neustálém kontaktu.

Jak moc je to s králem vážné?

Celosvětové obavy lidí vzbuzuje i fakt, že se král Karel III. rozhodl se svým zdravotním stavem urychleně svěřit celé rodině. Všem členům osobně zavolal, aby jim vážné informace oznámil osobně. Zavolal prý nejen princi Williamovi a svým sourozencům, ale také princi Harrymu, který se v nejbližších dnech chystá přijet do Velké Británie.

Anketa

Měl by se král Karel III. vzdát trůnu a již ho předat Williamovi?

Ano
Ne

Video
Video se připravuje ...

3398826 .

Fotogalerie
127 fotografií