Buckinghamský palác v pondělí přišel se šokující zprávou o tom, že král Karel III. má rakovinu. Nejedná se však prý o rakovinu prostaty, jak by se podle nedávného zákroku kvůli zvětšené prostatě, který musel panovník podstoupit, snad někomu mohlo zdát pravděpodobné.

„Během nedávného královského nemocničního zákroku při nezhoubném zvětšení prostaty byl zaznamenán zvláštní problém. Následné diagnostické testy identifikovaly formu rakoviny. Jeho Veličenstvo dnes zahájilo plán pravidelných ošetření, během kterých mu lékaři doporučili, aby odložil povinnosti spojené s veřejností. Během tohoto období bude Jeho Veličenstvo pokračovat ve státních záležitostech a úředních papírech jako obvykle.

Král je vděčný svému lékařskému týmu za jejich rychlý zásah, který byl umožněn díky jeho nedávnému nemocničnímu zákroku. Zůstává zcela pozitivní ohledně své léčby a těší se, že se co nejdříve vrátí do plné veřejné služby. Jeho Veličenstvo se rozhodlo podělit se o svou diagnózu, aby předešlo spekulacím a v naději, že to pomůže veřejnosti pochopit všechny lidi na celém světě, kteří jsou postiženi rakovinou,“ stojí ve veřejném prohlášení Buckinghamského paláce.

Typ rakoviny podle zdrojů z monarchie dosud nebyl odhalen. Jak však uvedl palác ve svém prohlášení, zahájil britský monarcha ihned po diagnostice pravidelnou léčbu. Kvůli té se měl rychle vrátit do Londýna ze Sandringhamu, aby s ní mohl začt okamžitě.

Podle všeho se ale prý král cítí dobře a zůstává pozitivní. Ohledně svého uzdravení je údajně optimistický. Buckinghamský palác v zápětí dodal i to, že se král těší, až se brzy navrátí ke svým královským povinnostem.

Anketa

Měl by se král Karel III. vzdát trůnu a již ho předat Williamovi?

Ano
Ne

Harry letí domů

Celosvětové obavy lidí vzbuzuje i fakt, že se král Karel III. rozhodl se svým zdravotním stavem urychleně svěřit celé rodině. Všem členům osobně zavolal, aby jim vážné informace oznámil osobně. Zavolal prý nejen princi Williamovi a svým sourozencům, ale také princi Harrymu, který se podle zdrojů z jeho blízkého okolí kvůli tomu v nejbližších dnech chystá přijet do Velké Británie. Přitom v posledních letech nejsou jeho vztahy s ostatními členy monarchie zrovna ideální. Princ William, který nejprve odložil některé své pracovní závazky kvůli zdraví princezny Kate, se tak bude muset vrátit k plnění úkolů a zčásti zastoupit svého otce. Proslýchá se, že po dobu léčby krále převezme některé z jeho vladařských povinností.

Vyjádřil se i premiér a prezidenti

K šokující zprávě o zdraví britského panovníka se už vyjádřil premiér Spojeného království Rishi Sunak (43) na svém twitterovém účtu. „Jménem Labouristické strany přeji Jeho Veličenstvu vše nejlepší k jeho uzdravení. Těšíme se, až ho uvidíme zpátky, aby byl rychle plný zdraví,“ vyjádřil britskému monarchovi svou silnou podporu.

A palce s brzkým uzdravením drží králi i další politici. Předseda Dolní sněmovny Sir Lindsay Hoyle (63) se vyjádřil před poslanci: „Vím, že celá sněmovna si bude přát se ke mně připojit a vyjádřit své sympatie Jeho Veličenstvu Králi po dnešním večerním oznámení. Naše myšlenky jsou samozřejmě s Jeho Veličenstvem a jeho rodinou a všichni bychom mu po dnešních zprávách rádi poslali vše nejlepší k úspěšné léčbě a brzkému uzdravení,“ nechal se slyšet v pondělí veřejně známý politik.

Starost o zdraví krále přišla také z druhé strany Atlantiku. "Mám o něj obavy," řekl americký prezident Joe Biden novinářům v Las Vegas, kde se setkal se stávkujícími zaměstnanci hotelů, a dodal, že se králi chystá telefonovat. "Jill a já se připojujeme k lidu Spojeného království a modlíme se za brzké a úplné uzdravení Jeho Veličenstva," napsal později na X.

Rychlé uzdravení popřál také francouzský prezident Emmanuel Macron. "Myšlenky všech Australanů jsou s králem Karlem a jeho rodinou," vzkázal zase australský premiér Anthony Albanese.

Zničené kralování?

Král Karel III. byl nejdéle čekajícím nástupníkem na trůn v britské monarchii. Je poněkud smutným faktem, že se na trůnu zatím moc neohřál a už jeho vládnutí provázejí závažné komplikace. Léčba mu totiž na určitou dobu znemožní vykonávat jeho královské povinnosti. Králem se stal po smrti matky královny Alžběty (†96) teprve 8. září 2022. Během své dosavadní vlády stihl odletět na tři zámořské státní návštěvy.

Kromě toho, že se Karel III. každý rok stará o stovky veřejných královských zakázek, ještě před uvedením do královského úřadu jako následovník britského královského trůnu stihl vykonat mnoho záslužných královských úkolů. Své matce královně Alžbětě byl velkou oporou. Nyní je však jeho vláda opět v ohrožení. Nezbývá, než mu popřát brzké uzdravení!

Video
Video se připravuje ...

Král a královna poprvé z balkonu paláce! Blesk TV a Reuters

Fotogalerie
80 fotografií