Poté, co ve čtvrtek nenápadně opustil svou rezidenci v Sandringhamu a vrátil se do Londýna, byl v pátek ráno Karel III. spatřen při převozu svým soukromým vozem do nemocnice. 

Bucinghamský palác již dříve oznámil, že krále čeká korektivní zákrok kvůli zvětšené prostatě, s níž má dlouhodobě problémy. Jde podle všeho o nezhoubné onemocnění. Stejně jako tisíce mužů každý rok i král vyhledal léčbu zvětšené prostaty. Stav Jeho Veličenstva je nezhoubný a příští týden se dostaví do nemocnice k nápravnému zákroku. Královy veřejné závazky budou odloženy na krátkou dobu rekonvalescence,“ sdělil palác v oficiálním prohlášení minulý týden.

Anketa

Kdo z královské rodiny je vám nejsympatičtější?

Král Karel III.
Camilla
William
Kate
Harry
Meghan

Většina pacientů se zvětšenou prostatou je léčena podáváním léků, pokud ale medikace není dostatečně účinná a příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, je potřeba přistoupit k operaci. Ta už se dnes provádí i minimálně invazivně – laserem. I tak ale krále čeká něpříjemných pár dní s katetrem.

 

Video
Video se připravuje ...

Britský velvyslanec v ČR Matt Field: První rozhovor v češtině. Přijede do ČR král Karel III.? Martin Valeš, Lukáš Červený

Fotogalerie
87 fotografií