Král Karel III. v posledních letech rozhodně nezažívá jednoduché období. Od doby odtržení prince Harryho (39) ze služeb monarchie v lednu 2020, utrpěla jeho pověst celou řadu pěkně drsných ran. Nedávno byl dokonce kvůli chybě vydání nizozemského překladu knihy Endgame odhalen jako „královský rasista“, který ještě před narozením vnuka Archieho (4) řešil, jakou bude mít princ barvu kůže. 

Příliš mu paradoxně nepomohl ani nový dokument o prvním roce jeho vlády a květnové korunovaci s názvem The Coronation Year. Cokoli negativního o králi sice aby v něm člověk pohledal, právě to ale mnohým vadilo. Naštvané reakce diváků zní jasně: královská propaganda! A Karel si tak nechtěně o svátcích uhnal akorát další průšvih...

„BBC má být veřejnoprávní vysílací organizací, nikoliv propagandistickou pobočkou královské firmy. Měla by Karlovi skládat účty, a ne produkovat takovéto pochlebovačné žvásty,“ zní například jeden z mnoha kritických názorů na X, dříve Twitteru. 

„Propagandistický pořad Král Karel a jeho zvěřinec, trvající přes hodinu a půl, právě skončil. Od BBC je to dost šokující,“ hodnotila další divačka. 

Dokument přece jen ukázal krále Karla III. i v lidštějším světle – vždy ale v pečlivě vybraných a veskrze pozitivních chvílích. Například, jak objímá svá vnoučata (ačkoli princ Harry tvrdí, že své syny nikdy neobjímal), nebo jak s Williamem (41) roztomile žertuje, že má „prsty jako párečky“. 

Vtipný byl i moment, kdy při nácviku korunovace požádal arcibiskupa z Canterbury, aby mu korunu narazil na hlavu o hodně pevněji. „Když já vám nechci zlomit vaz, pane, mohlo by to narušit celou ceremonii,“ zdráhal se církevní hodnostář. „Nebojte se, musí to na hlavě sedět pevně. Je tak obrovská, že musí být ve správné pozici,“ odvětil nový král. 

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní banket na počest krále Karla III. a královny Camilly ve Versailles. instagram

Fotogalerie
97 fotografií