Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok od smrti královny a rok Británie s novým panovníkem: Jakým králem je Karel III.?

Autor: BBC, mav, swp - 
9. září 2023
05:00

První rok na trůně strávil Karel III. bez dramat, bez velkých změn, bez překvapení. Očekávanou modernizaci monarchie zatím nezahájil, nepustil se do překotných kroků, rozebírá královský korespondent BBC Sean Coughlan.

Král ohlásil, že den prvního výročí své vlády stráví „v tichosti a soukromí“ na Balmoralu, kde se bude modlit a vzpomínat na život své matky, královny Alžběty II., která tam zemřela před rokem. I ona si takto připomínala datum svého vlastního nástupu na trůn a úmrtí svého otce. Je to velmi vhodný obraz kontinuity, protože tento rok byl mnohem více o stabilitě a uklidnění než o změnách či reformách. Veškerá očekávání modernizace panovníka byla zatím odložena.

„Překvapivý je nedostatek překvapení,“ říká královská komentátorka Pauline Maclaranová. „Lidé si na něj jako na krále velmi rychle zvykli.“ Byl to přístup „jemný, měkký“, s důrazem na udržení stabilní lodi spíše než na dramatický nový směr, říká Maclaranová, jež je profesorkou University of London.

„V tomto roce byl synem své matky,“ dodává Anna Whitelocková, profesorka dějin moderní monarchie na University of London. Celý rok působil takřka jako „neoficiální období smutku“, přičemž jakékoli změny pravděpodobně přijdou později v průběhu jeho vlády.

Panování bez pohrom

Rytmus a rituály královského roku zůstaly z velké části zachovány. Střídání velkých výročních událostí a přejíždění mezi státními sídly zůstalo v podstatě stejné. „Monarchie je dlouhá hra,“ říká královská historička Heather Jonesová. Panovník nemá politický cyklus od voleb k volbám, v němž by musel rychle po nástupu něco měnit či ovlivňovat.

Král má podle Jonesové za sebou nenápadně úspěšný první rok, kdy si po dlouhé vládě své matky získal uznání veřejnosti, zvládl přechod a vyhnul se jakýmkoli pohromám. Seznam úspěchů zahrnuje první státní návštěvu Německa, která je všeobecně považována za diplomatický úspěch.

A pokud jde o změnu tónu, korunovační ceremoniál byl pečlivě připravenou ukázkou rozmanitější, mnohonáboženské Británie - „společenstvím společenství“, jak se sám král vyjádřil.

Jisté rozpaky vzbudila rasová kontroverze kolem Ngozi Fulaniové. Černošky pozvané do Buckinghamského paláce se Alžbětina dvorní dáma Susan Husseyová (83) opakovaně ptala, odkud „skutečně“ je - odpověď, že se narodila v Británii, jí nestačila, jak psala BBC. Aférku však palác rychle vyřešil, skončila poselstvím o smíření.

Královna Camilla

Obavy, že by král překračoval meze a zasahoval do politických záležitostí, se zatím nenaplnily, ačkoli se nadále zajímá o kampaně na ochranu životního prostředí.

Přechod ke „královně Camille“ se také odehrál bez větších dramat. Palác i upustil od formulace královna-manželka (queen consort), která ji měla odlišovat od zesnulé tchyně. Camilla přinesla jistou modernizaci: Zrušila dvorní dámy. Pokračovala také v kampani proti domácímu násilí, což je téma, kterému se předchozí královské generace pravděpodobně nevěnovaly.

Pokud jde o rodinné problémy, ohňostroj v podobě memoárů prince Harryho nazvaných Spare (možno přeložit jako Náhradník, Rezerva…), krále příliš nepopálil. Kniha možná otřásla monarchií jako institucí, ale sám král byl vykreslen jako v zásadě laskavá a sympatická postava, ač někdy zmatená a melancholická.

Také králův bratr princ Andrew se poslední rok většinou držel stranou; přestože se opakovaně hovořilo o jeho ambicích vrátit se do veřejného života, z něhož se stáhl kvůli nevyjasněným pedofilním skandálům.

Chudoba a otroctví

Stále však zůstávají záležitosti, které je třeba řešit. „Jsou otázky týkající se transparentnosti královských financí, když veřejnost platí této instituci spoustu peněz. V současné době je to slabé místo,“ říká profesorka Jonesová.

„Musí také nabídnout nějakou odpověď na otázky, které se budou neustále objevovat ohledně historie otroctví,“ dodává. Konfrontace s otázkou otroctví a jeho historickými vazbami na královskou rodinu bude obzvláště důležitá pro vztahy s některými zeměmi Společenství národů (Commonwealthu), tedy bývalými koloniemi.

Největší výzvou pro krále je podle historičky potřeba působit sociálně, uvědoměle a citlivě vůči ekonomickému tlaku, který teď mnoho lidí pociťuje. „Historie ukazuje, že když mají lidé hlad, dopadá to pro monarchie špatně,“ říká Jonesová. „Monarchie je závislá na společenském konsensu.“

V tomto ohledu se král jeví v obraze, v prosinci daroval stovky mrazáků a ledniček potravinovým bankám a lokálním charitám, jak informovala BBC. Historička Whitelocková soudí, že jeho vánoční poselství, které se týkalo zdravotnictví a krize životních nákladů, bylo „docela radikální“.

Královskou pokladnu nešetří

Změny v řízení monarchie však byly méně výrazné. Královské výdaje se nesnížily. Stále existují „oficiální“ královy narozeniny, stejně jako ty skutečné (panovník se narodil 14. listopadu, království to slavilo jako u jeho předchůdců v červnu). Dlouhodobá budoucnost Buckinghamského paláce se zdá být stále nejasná. V současné době se opravuje, ale je otázkou, zda v něm král a královna budou někdy skutečně bydlet.

Oficiálně nedošlo k žádnému posunu směrem k malé „zeštíhlené“ královské rodině, jak dříve coby následník trůnu Charles avizoval, i když odstraněním prince Harryho a prince Andrewa z pozice pracujících členů královské rodiny se toho prakticky dosáhlo.

Co si však o novém vládci myslí veřejnost? Průzkum YouGov z tohoto týdne ukázal, že v širším měřítku zůstává jasná většina, 62 %, pro zachování monarchie v Británii. Příliš to nevybočuje z trendů minulých let, podpora osciluje mezi 59 a 72 procenty.

Volenou hlavu státu si však přeje 26 % respondentů, což je nejvyšší číslo za deset let, konstatovala BBC. K tomu přispěl i rostoucí odpor mezi mladými lidmi - pouze 30 % osob ve věku 18 až 24 let se domnívá, že monarchie je „pro Británii dobrá“.

„Republikáni mají navrch a budoucnost monarchie ještě nikdy nevypadala tak křehce,“ věří Graham Smith, vedoucí protimonarchistické kampaně Republic. Protesty proti monarchii se staly častější a viditelnější součástí královských akcí. Historik sir Anthony Seldon však poukazuje na osobní popularitu krále, přičemž podle stejného průzkumu YouGov věří 59 % respondentů, že odvádí dobrou práci. „Málokdo si ještě v září 2022 představoval, že král Karel bude mít tak dobrý první rok,“ říká sir Anthony.

Král Karel má rád davy

Když se panovník vydá mezi lidi, davy se k němu hlásí vřele. Působí energicky, když si potřásá rukama a mluví s veřejností, a někdy se zdá, že ho to baví víc než setkávání s dlouhými řadami ctihodných při oficiálních návštěvách.

To patří k odlišnostem mezi Alžbětou a Karlem, poznamenal královský historik Jonathan Spangler z Metropolitní univerzity v Manchesteru. Je tu mnohem méně odtažitosti. Král si během let dokázal vybudovat širokou síť kontaktů. „Rozhovory s lidmi mu pomáhají formovat myšlenky,“ dodal Spangler.

Může však toto spojení fungovat i pro mladé lidi a ty, kteří se cítí monarchií méně okouzleni? „Královna byla chválena, že nikdy neměla na veřejnosti svůj názor. Ale mladí lidé nyní říkají: ‚Když máš platformu, využij ji‘,“ komentuje profesorka Whitelocková.

Existuje ještě jeden, často přehlížený faktor vlády krále Karla. Žádný panovník v britské historii nenastoupil na trůn v tak pozdním věku. Nemůže být snadné být ve věku 74 let novým modernizujícím panovníkem.

Možná právě proto se princ William stal tak důležitou postavou. Velká část modernizace a řešení sociálních problémů, jako je například bezdomovectví, bude probíhat prostřednictvím následníka trůnu.

Patrick Jephson, dřívější tajemník princezny Diany a nyní novinář a spisovatel, z dlouhodobého hlediska vítá, že král věci neuspěchává: „Považuji za velmi uklidňující, že jeho první rok nebyl poznamenán nějakou smrští nových iniciativ, které by zbastlilo tiskové oddělení Buckinghamského paláce a kvůli nimž bychom všichni přemýšleli, zda je skutečně monarchou, nebo nějakým politikem.“

Video  Král a královna poprvé z balkonu paláce!  - Blesk TV a Reuters
Video se připravuje ...

Milla ( 10. ledna 2024 03:17 )

To jsou zase kraviny.Bodejť by se zeštíhlovala monarchie když to Charles nikdy neřekl ale vymysleli si to novináři.Jako tolik jiných nesmyslů.Co by se mělo měnit taky nevíte,že.Alžběta taky nic neměnila když nastoupila po svém otci.Paní prfofesorka Jonesová kydá o nákladech ale to podstatné-tedy že monarchie mnohem více peněz vydělá než utratí samozřejmě nekvákne,nesouzněla by s křiklouny kteří vědí všechno nejlíp.

Zobrazit celou diskusi