Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úspěch summitu: EU zahájí přístupové rozhovory s Ukrajinou! Orbán z jednání odešel

Aktualizováno -
14. prosince 2023
20:08
Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2023
09:45

Summit EU v Bruselu rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Maďarský premiér Viktor Orbán odešel podle médií při rozhodování z jednacího sálu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí summitu uvítal. Právě zahájení přístupových rozhovorů bylo jedním z hlavních témat, druhým je revize víceletého finančního rámce, tedy unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027.

„Evropská rada rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Rada udělila kandidátský status Gruzii. A EU otevře vyjednávání s Bosnou a Herzegovinou, jakmile bude dosaženo potřebného stupně plnění kritérií pro členství a vyzvala Komisi, aby do března předložila zprávu s cílem přijmout takové rozhodnutí,“ napsal Michel. Jak dodal, jde o „jasný signál naděje“ pro tamní obyvatele a celou Evropu.

Orbánův odchod z místnosti byl podle diplomatických zdrojů předem domluvený. Agentura Reuters s odvoláním na diplomaty uvedla, že maďarský premiér nebyl v místnosti, ale věděl a souhlasil s tím, že ostatní lídři budou rozhodovat o Ukrajině v jeho nepřítomnosti. To potvrdil také irský premiér Leo Varadkar. „Nesouhlasí s tím rozhodnutím, nemění svůj názor, ale v zásadě se rozhodl nevyužít svého práva veta,“ řekl Varadkar podle Reuters v Bruselu novinářům.

„Postoj Maďarska je jasný: Ukrajina není připravena na start vyjednávání o členství v EU. Je zcela nesmyslné, iracionální a nesprávné rozhodnutí začínat za těchto okolností rozhovory s Ukrajinou a Maďarsko svou pozici nezmění,“ uvedl ve videu na sociální síti X Orbán. Ostatních 26 členských států ale podle něj trvalo na tom, aby bylo rozhodnutí přijato, Maďarsko se rozhodlo jít svou vlastní cestou. „Maďarsko se nechce podílet na tomto špatném rozhodnutí a proto se dnešního rozhodnutí neúčastnilo,“ řekl maďarský premiér. Jednání o úpravách víceletého unijního rozpočtu podle něj pokračují.

Premiér Petr Fiala (ODS), který Česko na summitu zastupuje, rozhodnutí nazval důležitým signálem. Evropská unie tím podle něj dává najevo, že má zájem o tyto země a o jejich budoucnost.

Zelenskyj: Je to vítězství Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal rozhodnutí summitu Evropské unie zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou. „Je to vítězství Ukrajiny. Je to vítězství pro celou Evropu. Je to vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje,“ napsal v sociální síti X.

Zelenskyj se právě setkal s veliteli amerických sil v Evropě v německém Wiesbadenu, odkud vyzval americký Kongres k další pomoci Ukrajině, která se od loňského února ruské agresi.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 16. prosince 2023 10:32 )

O auta nejde, truhlíku, ale o uhelné elektrárny, topení uhlím, ohně (prý řízené ) kolem rafinerii ropy, chemický průmysl atd. Auto považujete za ukazatel bohatství? Možná pro socky

nadčasový MP ( 15. prosince 2023 11:31 )

Já chci dýchat čistý vzduch i když s tím bude spojeno nepohodlí. ❤️‍

bleskovka ( 15. prosince 2023 10:24 )

Válku potřebují pouze zbrojařské firmy,obyčejní lidé ji nechtějí.

bleskovka ( 15. prosince 2023 09:30 )

Mnohonásobně větší nebezpečí pro Evropu je Green Deal. 🙁

bleskovka ( 15. prosince 2023 05:19 )

Nutella na něho čumí a přemyšlí,odkud ho jen zná. 😁

Zobrazit celou diskusi