Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Farský: Kdyby byl Schwarzenberg prezidentem, měla by ČR dnes velký náskok. Politolog úplně nesouhlasí

Autor: ver - 
14. prosince 2023
05:00

Sobotní poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem nenávratně mizí v minulosti, vzpomínky na knížete ale žijí dál. Nejen politici si rádi připomínají jeho noblesu a humor. „Jeho glosy byly vždycky trefné,“ řekl Blesku místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Ten rád vzpomíná na dobu mezi prvním a druhým kolem historicky první přímé volby prezidenta, v níž se Schwarzenberg střetl s Milošem Zemanem. 

„Za Schwarzenbergova prezidentování by se nestalo, že by nám tady prezident a ministři roky cpali Rosatom do jádra,“ řekl Blesku Farský. „Jemu bylo nejpozději od roku 2014 dost jasné, co se na nás z Východu zase tlačí,“ dodal. 

A Schwarzenberg vskutku předvídal napadení Ukrajiny Ruskem, a to v březnu 2014. „Pro Putina je Krym předkrm. Polívkou bude Gruzie a Ukrajina hlavním chodem,“ napsal kníže na sociální síti Twitter (nyní X). Ruská anexe Krymu probíhala od 23. února do 19. března 2014 a neuznala ji Evropská unie ani Spojené státy. 

To, že česká zahraniční politika by byla koordinovanější a kroky prezidenta předvídatelnější, kdyby se v roce 2013 hlavou státu nestal Miloš Zeman, připomíná i politolog Lukáš Jelínek. „V očích zahraničních partnerů by na tom Česko bylo lépe. Karel Schwarzenberg se u nich těšil větší úctě než Miloš Zeman,“ řekl Jelínek pro Blesk. Připomíná ale, že pravomoci prezidenta jsou slabé. 

Právě Miloš Zeman překvapil v roce 2017, když na zasedání parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi Krymu za „hotovou věc“. Proti jeho výroku se ohradil tehdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko i tehdejší český premiérBohuslav Sobotka (ČSSD). „Jedním z největších Zemanových prohřešků byla neochota bavit se s některými politiky a podřídit se zahraničněpolitické strategii, kterou v souladu s Ústavou vytyčuje vláda,“ řekl Jelínek pro Blesk. 

Podle Jelínka Kreml dlouho viděl v prezidentu Zemanovi spojence. „Zeman naopak až do vpádu Ruska na Ukrajinu vyjadřoval respekt k Putinovi. To by se Schwarzenbergem neplatilo, vztahy by byly chladnější delší dobu,“ komentuje pro Blesk Jelínek. 

Atmosféra předvolební kampaně

Nejsilnější chvíle, kterou se Schwarzenbergem zažil Farský, je podle něj období mezi prvním a druhým kolem historicky první přímé volby prezidenta v roce 2013. „Myslím, že to bylo divadlo Gong, kde jsme čekali na výsledky. Byla tam neuvěřitelná atmosféra,“ popsal Blesku místopředseda hnutí STAN. „Chvíli nám probleskávala naděje a ten pocit, že by to snad mohlo vyjít, byl neuvěřitelně silný. Měl jsem pocit, jako kdybychom zvládli maturitu. Tu jsme ale nakonec z mého pohledu nesložili,“ zhodnotil Farský. 

„Pak jsem si jako asi každý mockrát říkal, co by se dělo, kdyby ty volby vyhrál,“ řekl Farský. „Já si myslím, že bychom dnes už měli dost velký náskok, protože on byl totiž také neuvěřitelně moderní. Byl proevropský a silný v transatlantických vztazích,“ dodal. 

Mnoho vzpomínek na Schwarzenberga má Farský spojeno právě s prezidentskou předvolební kampaní. „Když se ho ptali, proč mají volit jeho a ne Miloše Zemana, tak řekl, že neodpoví, ale ať si odpoví každý sám, ke komu by poslal děti na víkend,“ vzpomíná Farský. „A ten kompas vlastně dal v téhle jedné větě zase skvělý,“ dodal. 

Video  Kněz Heryán zahrál lidovku ve sv. Vítu: Schwarzenberg říkal že je hříník, byl hluboce věřící  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5486376 ( 27. prosince 2023 06:33 )

Schwarzenberg byl stejný udavač jako Farský ještě že ho národ nezvolili stejně jako tebe ty udavaciz nikdo nezvolí

Kalunka ( 25. prosince 2023 09:51 )

👍

Josef Webr ( 23. prosince 2023 12:11 )

Byl to stejnej grázl jako US agent Farský

Josef Webr ( 23. prosince 2023 12:09 )

Ok,👍🏻

zkzkz ( 22. prosince 2023 21:48 )

Jsme krok před propastí,tak to by jsme tam už byli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa