Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krvavá bitva o Bachmut stála obě strany hodně sil: Putin obětoval až 60 tisíc svých vojáků

Autor: ČTK - 
2. června 2023
08:00

Západní činitelé odhadují, že Rusko při dobývání Bachmutu na východě Ukrajiny ztratilo 60.000 vojáků. Tento údaj zahrnuje jak mrtvé, tak raněné, píše britská televize SkyNews na svých internetových stránkách. Za celý rok a čtvrt invaze na Ukrajinu přišlo Rusko podle odhadů o více než 200.000 zraněných či mrtvých.

Rusko minulý měsíc oznámilo, že po přibližně rok trvající bitvě Bachmut dobylo. „Odhadujeme, že za ovládnutí sektoru Bachmut-Popasna Rusko zaplatilo nejméně 60.000 oběťmi,“ uvedl podle SkyNews nejmenovaný představitel a dodal, že jde o „konzervativní odhad“. Asi třetina z tohoto počtu jsou podle něho mrtví. Informace o ztrátách na ukrajinské straně nejsou k dispozici.

Rusko s ukrajinskými obránci tvrdé boje o Bachmut, který Kyjev nyní nepovažuje za nijak strategicky důležitý, vedlo zejména od zimních měsíců. Prakticky všechny budovy ve městě jsou nyní zničené. V roce 2021 tam žilo asi 75.000 obyvatel.

Podle zdroje SkyNews se ukrajinské jednotky nyní ze zastavěných částí města stáhly. Město také podle všeho opouštějí příslušníci ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin ve videu zveřejněném v noci na čtvrtek uvedl, že do pondělka jeho jednotky všechny pozice v této části fronty předají pravidelné ruské armádě.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

„Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?“ napsal Trump. „Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo,“ uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Video  Zkáza Bachmutu zachycená z dronu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa