Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lipavský: EU nezvládá dodávat Ukrajině munici, nakupme jim tureckou

Aktualizováno -
3. února 2024
12:44
Autor: ČTK, mav - 
3. února 2024
12:20

Česká republika chce, aby Evropská unie nakupovala munici pro Ukrajinu i mimo členské státy EU. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informoval bruselský server Politico. Český ministr zahraničí Jan Lipavský tyto české snahy dnes potvrdil. Uvedl, že Česko toto téma v Bruselu nadneslo, protože mu jde o výsledek, kterým má být to, aby Ukrajina měla dost munice, a mohla se tak bránit ruské agresi.

Evropská unie přislíbila loni Ukrajině, že jí do konce letošního března dodá milion kusů dělostřelecké munice, zatím ale dodala asi jen 330.000 kusů. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno uvedl, že očekává, že do března údaj naroste asi o 200.000, a unie se tak dostane na přibližně 52 procent svého cíle. 1,1 milionu nábojů poskytne EU podle něj Ukrajincům až do konce roku.

Francie, která je unijním lídrem v obranném průmyslu, vždy usilovala o to, aby dodávky munice pocházely z místních zdrojů, napsal web Politico. Unijní zbrojovky ale tak velké množství ani nestíhají vyrábět, i z tohoto důvodu Češi přišli s návrhem, aby se EU po dělostřelecké munici poohlédla i za svými hranicemi.

Českému ministrovi zahraničí „přijde velice logické“, že by se munice měla dát pořídit i mimo Evropskou unii. Lipavský to dnes řekl v Bruselu, kde se účastní neformálního zasedání šéfů unijních diplomacií a také schůzky s protějšky ze skupiny ASEAN sdružující země jihovýchodní Asie. Podle Politica dokupování mimoevropské munice nadhodil i ve čtvrtek premiér Petr Fiala na zasedání Evropské rady.

„Uvidíme, jak v naší snaze budeme úspěšní,“ dodal Lipavský. Nyní je na ostatních státech EU, zda tento návrh podpoří. Podle Politica by se Česko chtělo obrátit na zbrojní firmy například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Koreu jako možného dodavatele zmínil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, dodává Politico.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis dnes potvrdil, že se českým návrhem zabývá i vláda ve Vilniusu a má v úmyslu se spojit s českými úřady. Pro Ukrajinu je podle něj potřeba udělat vše, co je možné. „Situace na Ukrajině je vážná, potřebují naši pomoc, bez ní se válka nebude vyvíjet dobře a mohlo by to znamenat vítězství pro Putina, to nesmíme dopustit,“ řekl Landsbergis novinářům v Bruselu.

Video se připravuje ...
Další videa