Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nenecháme se vydírat!“ EU má plánovat sabotáž maďarské ekonomiky, Orbánovi lidé zuří

Autor: jmr - 
31. ledna 2024
16:53

Maďarsko obvinilo Evropskou unii z vydírání na základě uniklého dokumentu, který údajně naznačuje, že unie plánuje v případě, že maďarský premiér Viktor Orbán na summitu pořádaném tento týden vetuje odeslání další pomoci pro napadenou Ukrajinu, sabotovat maďarskou ekonomiku. O situaci informuje televizní stanice NBC.

„Maďarsko se nepodvolí vydírání,“ napsal na sociální síti X ministr země pro věci EU János Bóka. „Dokument napsaný bruselskými byrokraty jen potvrzuje, co maďarská vláda říká již dlouho: Brusel používá přístup k fondům EU k politickému vydírání.“

Brusel podle zpráv prohlašuje, že pokud Budapešť neustoupí, lídři EU by se měli zavázat, že zemi zcela odstřihnou od dotací. To by mohlo silně narušit trh, oslabit maďarský forint a naopak vést k prudkému zvýšení úrokových sazeb.

Vysoko postavený představitel unie na začátku týdne prohlásil, že uniklý dokument jen nastiňoval současný stav maďarské ekonomiky a že neobsahoval žádný konkrétní plán ohledně Budapešti, evropského rozpočtu nebo dotování Ukrajiny. Jednání o rozpočtu podle něj zůstávají otevřená a nadále budou založena na dosažení kompromisu přijatelného pro všech 27 členských států.

Napětí mezi EU a jejím nejvíce proruským členem vzrostlo poté, co se maďarský premiér Viktor Orbán zapřisáhl, že na nouzovém summitu lídrů zablokuje využití v přepočtu 1,2 bilionu korun na pomoc Ukrajině. Již v říjnu zablokoval hlasování o rozšíření pomoci napadené zemi a zdržel se hlasování při rozhodování o početí jednání s Ukrajinou o vstupu do Unie.

Maďarsko ovšem vykazuje známky změkčení svého přístupu. Bóka se měl údajně vyjádřit, že Budapešť poslala Bruselu nový návrh, podle kterého by byla otevřena použití rozpočtu EU k pomoci Ukrajině, pokud budou přidány dodatky, které by jí umožnily si to později rozmyslet.

Orbánův politický ředitel ovšem prohlásil, že uniklý dokument ukazuje, že Brusel s Budapeští dosáhnout kompromisu nechce. „Ačkoliv jsme navrhli kompromis, Brusel Maďarsko vydírá, jako by se nechumelilo,“ napsal Balázs Orbán (jen shoda jmen) na X. Mluvčí EU se k návrhu Budapešti nevyjádřil.

V otázce pomoci Ukrajině bylo Maďarsko Unii několikrát trnem v patě. Je také posledním státem, který ještě neschválil vstup Švédska do NATO. Turecký parlament tak učinil před týdnem. Premiér Orbán se má tento týden kvůli jednání o přijetí sejít se svým švédským protějškem Ulfem Kristerssonem.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli.  - Videohub
Video se připravuje ...

nordmedia ( 1. února 2024 13:04 )

Konečně někdo odhalil ty svinstvo co EU dělá. Žádná suverenita států není. Ekonomicky jsme všichni vystaveni úředníkům z Bruselu. Vystoupit než bude pozdě

dynaty ( 31. ledna 2024 17:24 )

z jedné totality do druhé

Zobrazit celou diskusi