Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel utnul debaty o Vohralíkové. Žádný otřes! …a Kolář je jen jedním z poradců

Autor: Tomáš Černík - 
30. ledna 2024
05:00

Předčasný konec kancléřky Jany Vohralíkové (60) dál vyvolává otázky. Oficiálně odchází na vlastní žádost, v zákulisí se však mluví o konfliktu s poradcem Petrem Kolářem (61). Prezident Petr Pavel (62) spekulace odmítá.

Hlava státu tvrdí, že jde o civilizovanou a profesionální výměnu. „Je to něco, co se standardně děje. Odchod Jany Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Je to změna na základě našeho dohovoru,“ řekl včera pro Radiožurnál. Ten znovu ocenil práci Vohralíkové a její éru nazval jako konsolidační.

Funkci prý svému nástupci Milanu Vašinovi (54) předá naprosto standardně a bude mu k ruce i po 15. únoru, kdy proběhne střídání v čele kanceláře. „Není v tom nic, co by mělo vyvolávat jakékoli spekulace,“ dodala hlava státu. Některá média totiž přišla se zprávou, že za koncem kancléřky je roztržka s poradcem Kolářem. A to ohledně prověrky.

Bez prověrky

Podle Pavla je bývalý diplomat a lobbista Kolář jen jedním z poradních hlasů a prezident si váží jeho zkušeností v diplomacii. Někdejší velvyslanec loni usiloval o bezpečnostní prověrku, ale prezidentská kancelář rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Prý se Kolář nemusí seznamovat s utajovanými informacemi. „Pokud se snažil získat prověrku, je to jeho věc, ale Petr Kolář nemá žádnou smlouvu s Hradem,“ komentoval věc Pavel. „Hrad na něho v tomto případě prověrku žádat nebude, protože k tomu není důvod,“ dodal prezident.

O čem také prezident mluvil

  • Pavel odmítl nálepku prezidenta vládní koalice, s kabinetem premiéra Petra Fialy (59, ODS) prý v lecčem nesouhlasí. „Nebudu ale vetovat potřebné zákony, abych splnil přání opozice,“ řekl.
  • Státní rozpočet, který vláda připraví, musí být podle prezidenta hlavně zodpovědný, vysoké schodky sráží českou ekonomiku. Konsolidační balíček byl podle hlavy státu jen začátkem cesty.
  • Pavel také řekl, že je brzy na dotazování se, zda bude za čtyři roky svůj mandát obhajovat. Na dotaz, co na to jeho okolí, však řekl, že první dáma Eva (59) by ho raději měla doma.
  • Ukrajina by měla vstoupit do EU i NATO, to je podle Pavla přirozeným trendem. Výroky slovenského premiéra Roberta Fica (59, SMER-SD) nebo Tomia Okamury (51, SPD), že válka není v celé zemi, označil za dezinformační.
  • Téma dostavby jaderné elektrárny Dukovany prý prezidenta zajímalo již před nástupem do funkce. Na přetřes přišla i během jeho státní návštěvy ve Francii.

Ocenil nástupce

Řeč byla i o nastupujícím kancléři. Podle Pavla má Milan Vašina zkušenosti se státní správou díky tomu, že dlouhá léta šéfoval T-Mobilu v Česku a na Slovensku. „V této funkci přicházel velice blízko do kontaktu se státní správou, protože je to odvětví, které je velice silně regulováno státní mocí,“ řekla hlava státu. Vašina je také výkonným ředitelem středoevropského Aspen Institutu. To Pavel ocenil jako přesah do akademického světa.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5375963 ( 30. ledna 2024 18:47 )

To jsou novinky Zemanová taky pila a když byla na plech tak ji odvezli do Střešovicke vojenské nemocnice.

Uživatel_5375963 ( 30. ledna 2024 18:43 )

Já se také stydím ale mám čisté svědomí protože jsem komunistu nevolila ale ani Babiše volila jsem první kolo a pak už ne.

Uživatel_5375963 ( 30. ledna 2024 18:41 )

Ale že je to rychlost.

Uživatel_5375963 ( 30. ledna 2024 18:39 )

To je fakt hrůza.

jajas ( 30. ledna 2024 16:22 )

roxin: Někdy se na ty nedělní Partie dívám, teď jsem to neviděl. Pokud to tam bylo jak píšeš, tak to odpovídá skutečnosti... 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa