Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejen zapomnětlivý Fiala: Potíže s financemi doběhly i Babiše, kdo další mlžil?

  • Autor: ver - 
    29. 1. 2024
    09:55

    Premiér Petr Fiala (ODS) ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). „Až do vašeho dotazu jsem si bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ reagoval na zjištění serveru Seznam Zprávy Fiala. Za chybu mu hrozí padesátitisícová pokuta. A není prvním politikem, jemuž majetkové přiznání způsobilo nepříjemnosti. 

  • 1.Fialův vroubek

    Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Zároveň dodal, že šlo o běžnou bankovní operaci. „Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 tisíc a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem,“ řekl Fiala

    Na sociální síti X uvedl, že do dokumentu pro jistotu doplnil například i dlouholeté penzijní připojištění. Na opomenutí upozornil minulé pondělí server Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér napsal, že pokuta je možná již promlčená. Pokud se to potvrdí, dá částku na charitativní projekty. 

    Fiala přitom v přiznání zmiňoval i mnohem menší sumy. Ve vstupním dotazníku v roce 2017 zmínil vůz Toyota za 700 tisíc korun a spotřebitelský úvěr ve výši 280 tisíc korun. Od října do konce toho roku pak přiznával plat na Masarykově univerzitě ve výši bezmála 140 tisíc a spotřebitelský úvěr ve výši 140 tisíc korun. O podílu v záložně ve výši téměř milion korun se nezmínil, a to ani v následujících letech. 

    Jedná se o první „vroubek“ na Fialově štítu, kvůli kterému musí vysvětlovat své osobní finance. Podnikatelská družstevní záložna není klasickou bankou. Kdokoli tam chce mít účet, musí být členem družstva a vlastnit družstevní podíl záložny. Jedním z nich je i Fiala. Seznam Zprávy začaly loni prověřovat podezřelé finanční operace ústavu, když ze záložny podle serveru zmizelo 140 milionů korun v hotovosti určené na nákup munice pro Ukrajinu.

  • 2.Babišovy offshory

    Kvůli údajným nejasnostem se musí zpovídat i další bývalý český premiér. Šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše vyšetřují francouzské úřady kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. V rámci kauzy Pandora Papers zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety získal vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech. 

    Kauza se zabývá uniklými dokumenty, které ukazují, že řada vlivných osob včetně premiérů či prezidentů z různých zemí skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích. Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl. Transakce podle něj byla legální.

    Babiš vilu ve Francii v září 2009 koupil prostřednictvím řetězce offshorových společností. Dvě nemovitosti včetně vily s tříhektarovým pozemkem koupila společnost se sídlem v Monaku. Tu vlastní offshorová společnost ze Spojených států. Nemovitosti vyšly na 14 milionů eur, tedy asi 335 milionů korun podle dnešního kurzu.

    Ve smlouvě o koupi se uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“, což lze chápat také jako běžný převod. Dokumenty z Pandora Papers však uvádějí, že Babišova americká společnost použila na financování nákupu domů v Mougins půjčku 15 milionů eur od offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Oficiální francouzské dokumenty ale tuto půjčku nezmiňují. Babiš navíc zapomněl tyto transakce zmínit ve svých majetkových přiznáních. 

  • 3.Držitel rekordu

    Rekordmanem v chybném odevzdávání majetkových přiznání je senátor a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS). Ten příslušné dokumenty nedodává pravidelně a za své prohřešky dostal již několik pokut, které mohou dle zákona být až do výše 50 tisíc korun. 

    Loňské neodevzdání majetkového přiznání bylo pro senátora jedenáctým porušením zákona. V minulosti opakovaně vyvázl bez trestu. Loni i předloni ale musel zaplatit pokutu. „Správní orgán při udělování výše pokuty vzal v úvahu skutečnost, že MUDr. Nwelati opakovaně nesplnil povinnost podat oznámení o činnostech, majetku, příjmech a závazcích,“ uvedla referentka úřadu v Mnichově Hradišti pro iROZHLAS.cz. 

    Senátor se dříve vyjádřil v tom smyslu, že jím odevzdaná majetková přiznání by nikdy nebyla úplná, protože není schopen doložit veškerý svůj majetek v Sýrii, jehož součástí jsou i zděděné nemovitosti. 

    Duel Blesku: Raduan Nwelati (ODS), 10. 9. 2018 Duel Blesku: Raduan Nwelati (ODS), 10. 9. 2018 | Blesk - Rušinová Mária

  • 4.Maříková

    Poslankyně Karla Maříková (SPD) v loňském roce odmítla sdělit, od koho inkasovala vedlejší příjmy ve výši bezmála sedmi milionů korun. Podle majetkových přiznání plynuly asi z dvaceti různých zdrojů, které poslankyně odmítla blíže specifikovat. 

    „Všechny náležitosti včetně příjmů dle zákona jsem v majetkovém přiznání zveřejnila,“ uvedla Maříková a odmítla sdělit původ peněz, ačkoliv jde o informaci, kterou jako poslankyně musí dle zákona o střetu zájmů sdělit veřejnosti. 

    Karla Maříková se před vstupem do politiky živila jako zdravotní sestra, a když byla v roce 2017 poprvé zvolena poslankyní, neuvedla v majetkových přiznáních žádné úspory. V dalších letech však začaly na její účet přicházet částky v řádu stovek tisíc nebo i milionů korun. Poslankyně však nebyla schopna dokládat, od koho částky inkasuje. 

    Ministerstvo spravedlnosti v případě Maříkové uvedlo, že poslankyně SPD má povinnost původ svých příjmů sdělit. „Veřejní funkcionáři – nejenom politici – mají povinnost v případě příjmů oznamovat informaci o tom, kdo je původcem příjmu,“ uvedla pro SZ Markéta Poslušná z tiskového oddělení ministerstva.

    Poslankyně SPD Karla Maříková Poslankyně SPD Karla Maříková | Facebook K. Maříkové

  • 5.Nejen pro politiky

    Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. V případě nedodržení legislativního nařízení jim hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun a přestupkové řízení. Tomu v současné chvíli čelí i Fiala. „Pokud ministerstvo zjistí podezření na nepravdivost nebo neúplnost oznámení, předá věc přestupkovým orgánům,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

    Zákon o střetu zájmů platí v ČR od roku 2007 a do současné doby byl několikrát novelizován. „Účelem podávání oznámení je poskytnout přehled zejména o majetkových poměrech veřejných funkcionářů při vstupu do funkce a umožnit veřejnosti kontrolovat jejich vývoj v průběhu výkonu funkce,“ vysvětlil Řepka. 

    Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

stoura ( 31. ledna 2024 05:26 )

👍 👍 👍

Uživatel_5634767 ( 30. ledna 2024 19:34 )

Vážení, pochopte že si musí nahrabat dokud jsou u válu, tak nebuďme nepřející,že ale chápající aby si ta banda nahrabala do důchodu. Kde jinde se dá tak dobře zajistit na důchod jak v politice, není umění dřít na směny ale nemakat a vydě­lat!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!! Úplně nejlepší je umět šikovně si nakrást.

Rimin Nosk ( 29. ledna 2024 17:30 )

U Babiše nic nepřekvapilo, majetky má ve všech světadílech. I v Africe.

Rimin Nosk ( 29. ledna 2024 17:28 )

Ona i Karlička Maříková, jak jinak. V první řadě na účet od Okamury.

9876543 ( 29. ledna 2024 13:24 )

jak jím...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa