Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbán stále blokuje peníze pro Ukrajinu. Ve hře může být i odebrání hlasovacích práv

Autor: ČTK - 
26. ledna 2024
20:25

Rozhovory zemí Evropské unie o uvolnění finanční pomoci na podporu Ukrajiny se komplikují, dohodu s Maďarskem se zatím nepodařilo najít a frustrace mezi unijními činiteli narůstá. Novinářům to dnes řekl nejmenovaný vysoký představitel EU, necelý týden před mimořádným summitem EU, který se v Bruselu uskuteční 1. února.

Právě na této Evropské radě by měla být nalezena shoda ohledně revize víceletého finančního rámce EU. Její součástí je i 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč) právě na podporu Ukrajiny, která už skoro dva roky čelí ruské agresi. Návrh na navýšení unijního rozpočtu na období let 2024 až 2027 zablokoval na prosincovém summitu EU maďarský premiér Viktor Orbán.

Jednání se trochu komplikuje. Maďarsko přišlo s požadavky, které mohou být uspokojeny jen zčásti,“ řekl zdroj z EU, který si nepřál být jmenován. Vyhovět podle něj například není možné požadavku Budapešti o každoroční opětovné jednomyslné schvalování pomoci pro Ukrajinu.

Lídři to podle unijního zdroje nechtějí, mohou ale Maďarsku například nabídnout, že se každý rok o podpoře Ukrajiny povede v Evropské radě strategická diskuze.

Vzhledem k tomu, že pokračující pomoc Ukrajině je pro mnohé členské státy záležitostí zásadního významu, „míra frustrace“ mezi unijními vůdci vůči chování Viktora Orbána narůstá, doplnil vysoký představitel EU. Začínají se proto objevovat i hlasy, zda by nemělo dojít k dalšímu přitvrzení vůči Maďarsku, včetně odebrání hlasovacích práv. To by bylo teoreticky možné podle článku sedm Smlouvy o Evropské unii. Ostatní členské státy by se ale musely shodnout na tom, že se daná země odchýlila od základních hodnot EU.

Zda bude summit příští týden selháním, nechtěl unijní zdroj spekulovat. Vše prý záleží na unijních špičkách a na tom, co se jim nakonec podaří s Orbánem dojednat.

Maďarsko nedávno zkritizovali i poslanci Evropského parlamentu. V usnesení, na kterém se shodli, uvedli, že současná maďarská vláda ohrožuje hodnoty, instituce a finanční zájmy Evropské unie. Maďarsko by podle nich rovněž nemělo obdržet žádné další finance z EU, dokud se neprokáže, že spolehlivě napravilo nedostatky v oblasti právního státu a lidských práv.

13:49
27. 4. 2024

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
27. 4. 2024

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
27. 4. 2024

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Kompletní online
Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa