Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropská rada se shodla na pomoci Ukrajině. Orbán souhlasil překvapivě rychle

Aktualizováno -
1. února 2024
16:11
Autor: ČTK, mav - 
1. února 2024
08:52

Evropská unie musí urychleně vystupňovat dodávky dělostřelecké munice a raket na Ukrajinu, shodli se dnes prezidenti a premiéři členských zemí na mimořádném summitu v Bruselu. V závěrech také společně vyzvali unijní vlády, aby přibližně do měsíce dotáhly do konce návrh, který počítá do roku 2027 s pěti miliardami eur ročně (přes 120 miliard Kč) pro fond na vojenskou podporu Kyjeva. Čekal se větší odpor maďarkého premiéra Viktora Orbána.

 

Summit skončil už okolo 15:00 po překvapivě rychlé dohodě v hlavním bodě, kterým byla úprava víceletého unijního rozpočtu zahrnující i dalších 50 miliard eur na finanční podporu Ukrajiny.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil své rozhodnutí dále neblokovat poskytnutí finanční pomoci Ukrajině za své vítězství. Přezkum finanční pomoci, na kterém se shodli unijní lídři, podle Orbána „zaručuje rozumné využití peněz pro Ukrajinu“. „Měli jsme obavy, že peníze EU, které nám komise dosud nedala, dříve nebo později skončí na Ukrajině,“ uvedl maďarský premiér. „Dostali jsme záruku, že maďarské peníze nebudou převedeny na Ukrajinu,“ dodal.

Maďarsko už také podporuje pomoc EU Ukrajině, řekl po summitu polský premiér Donald Tusk. Orbánův odpor podle něj zmizel tváří v tvář jednotě EU.

„Jasně se ukazuje, že jsme schopni se všichni v EU dohodnout i na velmi složitých otázkách,“ tweetoval z Bruselu český premiér Petr Fiala. „Je potřeba ve vojenské pomoci vytrvat a ještě ji navýšit,“ řekl pak na tiskové konferenci po jednání. Podle něj v tomto ohledu nejsou problémem jen peníze, ale také výrobní kapacity a to, zda unijní země disponují materiálem, který Ukrajina právě potřebuje. Fiala nicméně označil za klíčové, že většina lídrů se shoduje na potřebě vojenskou podporu vystupňovat.

Přidat v dodávkách munice

Lídři debatovali o pokračování vojenské podpory země, která se již téměř dva roky brání ruské agresi a potýká se s nedostatkem munice. Ve společném prohlášení připomenuli „naléhavou potřebu urychlit dodávky munice a raket, zejména v souvislosti se závazkem poskytnout Ukrajině milion kusů dělostřelecké munice“.

Tento slib EU učinila loni a podle středečního vyjádření šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella jej zatím splnila jen zhruba ze třetiny. Na milion kusů se podle jeho odhadů součet dostane až ke konci letošního roku, přičemž původně splnění cíle unie spojovala s březnem.

Vlády EU zároveň projednávají návrh uvolnit na následující čtyři roky 20 miliard eur pro fond, ze kterého jsou propláceny bilaterální dodávky vojenského materiálu Ukrajině a společné nákupy munice. Evropská rada dnes země bloku vyzvala, aby v této věci nalezly shodu nejpozději „zkraje března“.

Fiala před zasedáním uvedl, že státy mohou přijmout dohodu i bez Maďarska, znamenalo by to ale složitou a zdlouhavou proceduru přijímání v každé zemi zvlášť. Dohoda všech 27 zemí má svou hodnotu, řekl. Důležité je podle něj posílení pomoci Ukrajině.

Budapešť nejdříve žádala, aby se o dlouhodobé ukrajinské pomoci rozhodovalo mimo takzvanou revizi víceletého finančního rámce, tedy unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027. Poradce premiéra Orbána nicméně na začátku tohoto týdne připustil, že je Maďarsko nakonec otevřeno i variantě, aby EU plánovanou pomoc Kyjevu ze svého rozpočtu poskytla. Země si nicméně klade dodatečné podmínky, například, že k dohodě budou přidána ustanovení, která dají „Budapešti možnost později změnit názor“.

Kromě finanční pomoci Ukrajině v rámci revize unijního rozpočtu dnes členské státy jednaly i o navýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji (EPF) o pět miliard eur (124 miliard Kč) s tím, že by tyto peníze měly být určeny pouze na vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Jak napsal server Politico, s posílením této pomoci souhlasí nakonec i Maďarsko, nicméně za podmínky, že jeho příspěvek půjde na „nesmrtící vybavení“.

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5764327 ( 2. února 2024 06:13 )

CO SE PORAD EU A TLACI DO NEJAKE OBCANSKE VALKY? KOHO TO ZAJIMA?

9876543 ( 1. února 2024 20:03 )

Fijalenka má prý původ z Ukrajiny, zřejmě ho tam stále něco přitahuje.Tak proč nejde tam,a strká peníze Čechů, do své oblíbené země kde má kořeny, a tráví čas tady.
Pomáhat ano ale čeho je hodně, toho je dost.Vzít peníze Českým důchodcům, a strčit je jiným důchodcům,kteří se nikdy nepodíleli je nehoráznost.

Kolik jste si šmeiiidi přidali od ledna¨, ke svým tučným příjmům ? 🙁

Miloslav Podhola ( 1. února 2024 19:02 )

Je nepochopitelne, proč přes kolabující rozpočet se Fiala může pretrhnout a posílá stále pomoc UA, i když ostatní ustávají, neb nevidí vítězný konec.

Miloslav Podhola ( 1. února 2024 19:02 )

Je nepochopitelne, proč přes kolabující rozpočet se Fiala může pretrhnout a posílá stále pomoc UA, i když ostatní ustávají, neb nevidí vítězný konec.

e.lesanova ( 1. února 2024 18:03 )

"Pomoc Ukrajině" se změnila v bohapusté rozkrádaní na všech frontách...a to není v úmyslu zarazit 👎 Nikdo neví, na co konkrétně jdou ani v jakých kapsách končí...Většina států už ryje ústy v zemi, že nemá na důležité věci a přitom miliardy na prodlužování války na UA se vždy najdou 👎 Slovo mír či mírová jednání nejsou v kurzu 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa