Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na Ukrajinu míří zbrusu nová bomba z USA! U dodávek munice z Evropy se ale vyskytl problém

Autor: ČTK, swp - 
31. ledna 2024
09:36

Na Ukrajinu by mohla už ve středu dorazit první dodávka nových střel od americké firmy Boeing, které zatím nemá ve výbavě ani armáda Spojených států. Ukrajina bude první zemí, která systém použije v boji, nová technologie doplní její arzenál zbraní delšího doletu, řekly webu Politico čtyři informované zdroje včetně dvou amerických činitelů.

Plán poskytnout zbrusu novou zbraň ohlásilo americké ministerstvo obrany už loni v únoru. Systém s názvem Ground-Launched Small Diameter Bomb, což lze přeložit jako „bomba s malým průměrem odpalovaná ze země“, však bylo potřeba otestovat, což zabralo několik měsíců. Po úspěšném ukončení testů nyní střely míří na bojiště, píše Politico.

Zpráva přišla v době, kdy Pentagon kvůli průtahům v Kongresu už měsíc nemá peníze na další vyzbrojování Ukrajiny bránící se ruské agresi. Dodávky nové zbraně však vychází z dohody, kterou vláda s Boeingem uzavřela už loni.

Zasahuje cíle až do 150 kilometrů

Systém vyvinutý americkou společností ve spolupráci se švédskou firmou Saab umožňuje zasahovat cíle ve vzdálenosti zhruba 150 kilometrů. Sestává z naváděné nálože o hmotnosti lehce přes 100 kilogramů, která je připevněná k raketovému motoru a vysílaná z pozemních odpalovačů, uvádí Politico.

Jeden z nejmenovaných zdrojů označil zbraň za významný nový nástroj pro Ukrajinu, která se aktuálně potýká s nedostatkem munice. „Dává jim to schopnost hlubších úderů, kterou neměli, doplňuje to jejich dalekonosný arzenál,“ uvedl americký činitel. „Je to jenom další šíp do jejich toulce, který jim umožní dělat víc,“ dodal.

Problematické dodávky munice

Zahraničním dodávkám munice na Ukrajinu přitom mnohdy brání i nedostatečná kompatibilita mezi municí a zbraněmi od jednotlivých výrobců, upozornil deník The Wall Street Journal (WSJ). Uvedl také, že plán, podle kterého měla na Ukrajinu přes Británii plynout munice z Japonska, nevyšel, což mohla způsobit právě nemožnost sladit munici s dělostřeleckými systémy.

Japonsko uplatňuje zákaz na vývoz zbraní do zemí zapojených do válečných konfliktů. V prosinci ale svá pravidla ohledně vývozu rozvolnilo a oznámilo, že u zbraní vyráběných v Japonsku pod licencí z cizích zemí umožní jejich export do těchto států. To dalo vzniknout iniciativě, kdy měla japonská společnost vyrobit vysoce žádané dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů a dodat je do Británie s tím, že Londýn bude mít možnost je posléze poslat na Ukrajinu.

Po přezkoumání, zda by mohla britská armáda používat munici ráže 155 milimetrů japonské společnosti Komatsu, ale Londýn od iniciativy upustil, aniž by došlo na formální návrh japonské straně, zjistil WSJ od nejmenovaných zdrojů. Objem munice, které by Komatsu mohlo Británii dodat, byl podle osob obeznámených s tou problematikou navíc omezený.

Rob Bauer: Rozdíly jsou

Dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů jsou v zemích Severoatlantické aliance považovány za standardizovanou munici, která by měla být použitelná v kombinaci se zbraněmi jednotlivých členských zemí. V praxi ale tato munice a zbraně nejsou vždy kompatibilní, podotkl americký list s tím, že někdy mohou vyvstat bezpečnostní problémy. Bezpečnostní protokoly podle WSJ vyžadují, aby byla munice otestována, než ji lze začít používat v kombinaci se zbraněmi cizích zemí.

„Kombinace střelného prachu a projektilů nejsou vždy zaměnitelné,“ sdělil deníku bývalý důstojník dělostřelectva v americkém námořnictvu Mark Cancian, který nyní působí ve washingtonském Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Také podle předsedy Vojenského výboru NATO Roba Bauera jsou mezi dělostřeleckými zbraněmi v jednotlivých zemích rozdíly. „V současném systému je každý dělostřelecký systém vyroben trošku rozdílně,“ uvedl Bauer v říjnu během jednoho ze svých projevů.

Výrobci z členských zemí podle něj produkují 14 různých typů systémů využívajících munici ráže 155 milimetrů a další čtyři typy jsou ve vývoji.

Ukrajinci spotřebují tisícovku dělostřeleckých nábojů denně

Zajištění dělostřelecké munice pro Ukrajinu je jedním z klíčových problémů, podotkl WSJ. Ukrajinská armáda podle něj denně spotřebuje asi tisícovku dělostřeleckých nábojů.

Snahy západních států dodat Ukrajině značné množství této munice ale zatím přinesly smíšené výsledky. Zatímco USA podle listu od začátku války na Ukrajině svoji výrobu munice ráže 155 milimetrů zdvojnásobily, Evropská unie je v dodávkách pomalejší a zatím se jí nepodařilo naplnit slib z loňského března, že Ukrajině poskytne milion kusů těchto nábojů.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video  Pavel varoval před únavou z války na Ukrajině. Konflikt na Blízkém východě rozděluje svět  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa