Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potíže Ukrajinců: Potřebují mírovou propagandu, USA musí sehrát klíčovou roli, apeluje Walesa

Autor: mav - 
13. února 2024
05:00

Bývalý disident, zakladatel hnutí Solidarita, prezident Polska (1990 - 1995) a nositel Nobelovy ceny míru… Lech Walesa (80) si vybudoval slušné renomé. Teď s ním jel do Ameriky usilovat o pomoc Ukrajině; ve svém věku už se zas tak často na veřejnosti neukazuje, tohle ale považuje za důležité.

„Celý svět se spojil proti Rusku. Nikdy předtím to tak nebylo. Je to naše velká příležitost, jak v tomto světě konečně udělat pořádek,“ pronesl Walesa ve washingtonském think tanku Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Ukrajinci kurážně bojují, západní země jim pomáhají, ovšem důležitá je tu i informační válka, která se svádí i na Západě - klíčovou pro vítězství je podle Walesy „mírová propaganda“.

Vedle zbrojní a finanční asistence pomáhá Ukrajině i šířit informace o ruských ztrátách, korupci, apelovat na Rusy, jak pro ně bude přínosnější vrátit se do mezinárodního společenství… Ostatně v takovou budoucnost sám věří. „Amerika musí sehrát klíčovou roli,“ řekl Walesa. „Může pomoci šířit pravdu o dopadech války na ruské vojáky a jejich rodiny.“

„Zničíme svou civilizaci, pokud se Spojené státy znovu neujmou své vůdčí role,“ pronesl a přidal historickou lekci, kterak se mnoho civilizací zhroutilo, když přestaly myslet na takové vedení.

V tomto kontextu upozorňoval i na nadcházející prezidentské volby, v nichž chce Joea Bidena vyzvat Donald Trump - Walesa varoval před demagogy.

Polsko podle něj udělalo špatnou volbu, když si občané na osm let zvolili konzervativní, nacionalistické, nezřídka protievropské Právo a spravedlnost. Až v říjnu ho nahradila liberální koalice Donalda Tuska, jehož kampaň Walesa usilovně podporoval. „Ve vaší zemi také vidím, že dochází ke špatným volbám,“ varoval Američany jeden z nejslavnějších bojovníků proti komunistické diktatuře.

V USA měl nabitý program. Ve Washingtonu zašel na nedělní mši, sešel se s uprchlým ruským disidentem Iljou Ponomarjovem, s ukrajinskou velvyslankyní se poklonil památce obětí komunismu, respektive Ukrajinců zabitých Stalinovým hladomorem... A na Floridě předvedl, jak se s trekovými holemi udržuje v kondici.

Video  Lech Wałęsa – Jak se elektrikář z gdaňských loděnic stal zakladatelem Solidarity a polským prezidentem  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa