Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trumpovi republikáni zablokovali klíčovou pomoc pro Ukrajinu. Nepomohla ani přímluva šéfa NATO

Autor: ČTK - 
7. února 2024
21:45

Americkým Senátem dnes neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.

S požadavkem spojit 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) na podporu Ukrajiny a dalších miliard pro Izrael a jiné spojence USA se zpřísněním imigrační politiky přišli na podzim republikáni. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem na neobvyklou kombinaci přistoupili, rodící se kompromis se však setkával s čím dál silnější kritikou republikánů ze sněmovny, kteří požadovali ještě tvrdší opatření. Aby kompromisní návrh prošel, muselo se pro něj vyslovit alespoň 60 senátorů, což se nyní nestalo.

Podle stanice CNN by se samostatné hlasování o pomoci Ukrajině a dalším spojencům, které navrhl lídr senátních demokratů Chuck Schumer, mělo uskutečnit ještě dnes.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Za skutečný důvod republikánského odporu vůči kompromisu, který jejich zástupci sami dojednali, považují americká média kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Republikáni včetně jejich pravděpodobného prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa učinili ze sílících problémů s nelegální migrací ústřední téma svých vystoupení a přijetí imigračních restrikcí za úřadování prezidenta Bidena by jejich útoky proti jeho administrativě mohlo otupit.

Sám Trump podle některých komentátorů tuto taktiku otevřeně přiznal, když v pondělí senátní návrh označil za „dárek pro demokraty“. „Kompromis byl od začátku nepravděpodobný,“ uvádl už dříve s odkazem na Trumpovu strategii deník NYT. „Opět učinil z hranice zásadní prvek své kampaně a vyzývá republikány, aby odmítali cokoli jiného než tvrdá opatření, která zavedl jako prezident,“ pokračuje list.

Vedle imigrační složky obsahuje balík projednávaný v Senátu také vyčlenění 60 miliard dolarů na podporu Ukrajiny a další miliardy pro Izrael a jiné spojence USA. O peníze požádala Bidenova vláda loni v říjnu a kvůli postoji republikánů již více než měsíc nemá peníze na vyzbrojování Ukrajiny.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa