Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žalář pro Trumpova obchodního exporadce: Navarro si má odsedět čtyři měsíce

Autor: ČTK - 
25. ledna 2024
19:43

Ke čtyřem měsícům za mřížemi byl dnes odsouzen Peter Navarro, který působil jako obchodní poradce amerického exprezidenta Donalda Trumpa, píše agentura AP. Porota Navarra loni uznala vinným z pohrdání Kongresem kvůli neuposlechnutí obsílky zákonodárců v souvislosti s vyšetřováním útoku Trumpových stoupenců na americký Kapitol ze 6. ledna 2021.

Navarro byl druhým bývalým spolupracovníkem Trumpa, který byl v souvislosti s činností dnes již neexistujícího vyšetřovacího výboru souzen. Někdejší stratég Bílého domu Steve Bannon předloni na podzim dostal za pohrdání Kongresem také čtyři měsíce vězení. Proti rozsudku se odvolal a do rozhodnutí vyšší instance zůstává na svobodě.

Navarro od roku 2017 až do konce Trumpova mandátu působil v Bílém domě jako expert na obchodní politiku. Stejně jako Bannon odmítl sněmovním vyšetřovatelům poskytnout dokumenty a ústní svědectví požadované v obsílce a stejně jako odsouzený exporadce argumentuje, že Trump mu zakázal svědčit s odvoláním na právo utajovat vládní komunikaci před zákonodárci. Proti verdiktu se hodlá odvolat.

Navarro před dnešním vynesením rozsudku u soudu uvedl, že výbor Sněmovny reprezentantů vyšetřující útok z 6. ledna jej uvedl v omyl, že souhlasí s jeho odvoláním na prezidentské právo utajovat vládní komunikaci. „Nikdo v mé pozici by se neměl dostat do konfliktu mezi zákonodárnou a výkonnou mocí,“ řekl soudci.

Soudce naopak Navarrovi řekl, že je drzost tvrdit, že přijal odpovědnost za své činy, a zároveň naznačovat, že jeho stíhání bylo politicky motivované. Navarrově obhajobě nyní soudce umožnil předložit písemné vyjádření k otázce, zda mu má být umožněno zůstat na svobodě až do odvolání.

Video  Trump rozjel odvetu. Absolonové zneužili hlas. A Martínek poletí na operaci.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi