Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dva měsíce příměří za propuštění 100 rukojmích a palestinských vězňů? Dohoda zatím není uzavřená

Aktualizováno -
28. ledna 2024
19:53
Autor: ČTK - 
28. ledna 2024
06:44

 Jednání o dohodě o propuštění rukojmích, kterých se v Paříži účastnil šéf CIA William Burns s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním, šéfem izraelské zpravodajské služby Mossad Davidem Barneou a ředitelem egyptských tajných služeb Abbásem Kamalem, pro dnešek skončila. Informovaly o tom server deníku Haarec a stanice KAN. Podle následného prohlášení úřadu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byla pařížská jednání konstruktivní a rozhovory budou v příštích dnech pokračovat. Podle listu u The New York Times by dohoda měla vést k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než 100 rukojmích, které stále zadržují palestinští radikálové. 

Tým vyjednavačů vedených Američany vytvořil psaný návrh dohody na základě návrhů Izraele a palestinského radikálního hnutí Hamás z posledních deseti dnů. I když na některých důležitých bodech ještě není shoda, vyjednavači podle amerických činitelů, na něž se NYT odvolává, vyjadřují opatrný optimizmus, že finální dohoda je na dosah.

Prezident USA Joe Biden v pátek telefonicky hovořil s lídry Egypta a Kataru, tedy dvojice zemí, které se na vyjednáváních také podílejí. Šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williama Burnse zase vysílá na jednání v Paříži se zástupci Izraele, Egypta a Kataru. Pokud se na něm podaří dosáhnout dostatečného pokroku, měl by na Blízký východ znovu vyrazit Bidenův blízkovýchodní poradce Brett McGurk, aby pomohl nalézt finální znění dohody.

Nynější návrh vyjednavačů počítá v první fázi se 30denním přerušením bojů, během něhož by Hamás propustil ženy, starší a zraněné rukojmí. Během klidu zbraní by obě strany dojednaly podrobnosti druhé, taktéž zhruba 30denní fáze, během níž by palestinské ozbrojené skupiny umožnily návrat zadržovaným izraelským vojákům a mužským rukojmím.

Izrael by v obou fázích výměnou propouštěl Palestince ze svých vězení. Kolik by jich za každého propuštěného rukojmího bylo, se ještě musí dojednat, ale vyjednavači to považují za řešitelnou záležitost. Dohoda by také umožnila přísun většího množství humanitární pomoci do Gazy.

I když by dvouměsíční přerušení války nebylo trvalým příměřím, které Hamás za propuštění všech rukojmích zatím požadoval, američtí činitelé se domnívají, že pokud by Izrael válku na dva měsíce pozastavil, pravděpodobně by ji poté nevedl stejně jako doposud. Příměří by poskytlo prostor pro další diplomacii, která by mohla vést i k širšímu řešení konfliktu a uklidnění situace v celém regionu.

Rukojmí Hamás a další radikální skupiny zadržují od teroristického útoku na Izrael ze 7. října. Při něm útočníci zabili přes 1100 lidí a dalších zhruba 250 unesli. Ve své moci jich nadále mají přes 130, propuštění části rukojmích se podařilo dosáhnout při týdenním příměří v listopadu.

Izrael při masivní odvetě srovnal se zemí velké části Gazy, kde o život přišlo přes 26.000 lidí. Většina z 2,3 milionu zdejších Palestinců musela opustit své domovy a přežívá ve velmi složitých podmínkách.

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi