Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exšéfka kanceláře první dámy Melanie: Prolhaný Donald Trump zničí demokracii

Autor: mav - 
28. ledna 2024
05:00

Stephanie Grishamová má bohaté zkušenosti s Donaldem Trumpem – dělala mu mluvčí už v předvolební kampani, pak i v Bílém domě, také byla mluvčí a šéfkou kanceláře první dámy Melanie Trumpové. Pak ale obrátila a teď republikánské voliče od podpory Trumpa zrazuje. „Ví, že lže, voliči mu vše uvěří,“ tvrdí o bývalém prezidentovi, který se chce do Bílého domu zase vrátit.

„Byla jsem tam šest let. Začala jsem s ním začátkem roku 2015 a byla jsem mu věrná. Myslela jsem, že tento muž přijde a převrátí politiku naší země a byrokracii - a on tyto věci skutečně udělal, ale ne tak, jak jsem si představovala,“ popsala v pořadu CNN This Morning. K Trumpovu táboru se přidala víc než rok před vítěznými volbami. V Bílém domě chvíli byla zástupkyní prezidentova mluvčího, pak přešla pod první dámu Melanii Trumpovou. Tiskoví mluvčí prezidenta Trumpa však neměli dlouhou životnost, a tak se této role ujala i Grishamová – také jen krátce, od 1. 7. 2019 do 7. 4. 2020. Pak se zase vrátila do kanceláře první dámy, kde k roli tiskové mluvčí přibrala i vedení celé kanceláře.

Práci pro Trumpovy vzdala na poslední chvíli. To když poražený prezident nechtěl Bílý dům opustit a tiše podporoval nepokoje před Kapitolem – 6. ledna 2021 tehdy při násilnostech zemřelo několik lidí.

Vědomé lhaní

Podle ní Trump šíří lži a konspirační teorie vědomě, než že by jim sám věřil. „Není to žádný blbec, nemůžeme mu upřít, že se stal prezidentem USA,“ komentuje. Ani se prý netajil s tím, že po ní coby tiskové mluvčí požadoval hlásání nějaké nepravdy. „Na tom nezáleží, prostě to opakuj zas a znova. Lidi tomu uvěří,“ vyzýval ji prý.

„On ví, že může říkat prakticky cokoliv, jeho voličská základna tomu uvěří,“ popsala také v CNN. Zkušení republikánští politici na to ale podle ní neskáčou, ve volbách podle ní budou jeho lži problém.

„Myslím, že je důležité, aby lidé, kteří byli jako já nebo kteří mu opravdu věří, pochopili, jak bude vypadat další Trumpova vláda. Co je demokracie? Že lidé mají svobodu jednat a svobodně mluvit. Myslím, že za Trumpa to nebudete moci dělat, nebo jedině dokud budete o něm mluvit jen v pozitivním smyslu,“ varuje. „Myslím, že svobodný tisk půjde stranou. Vzpomínám si, že když jsem byla tiskovou mluvčí, chtěl, abych všechny neustále vyhazovala z areálu Bílého domu.“

Anketa

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?

Ano
Ne

Grishamová ovšem chápe, že po letech podpory radikálního politika je těžké ho opustit. „Lidi radši věří v konspirační teorie, než aby uznali, že se o tomto člověku mýlili,“ komentovala v neděli. „Než uznat, že člověk, kterého jste roky a roky podporovali, je podvodník a nezajímá se o americký lid či zemi. Říkám to z osobní zkušenosti, bylo pro mě skutečně těžké srovnat se s tím, co je zač, neboť jsem v něj, v jeho politiky skutečně věřila.“

Teď se Trumpova exmluvčí obává, že v případě jeho listopadového vítězství hodí přes palubu historická partnerství se zavedenými demokraciemi Evropy. „Myslím, že se spíše než s našimi spojenci v NATO spojíme se zeměmi, jako je Čína a Rusko,“ uvedla.

K volbám jdou Američané 5. listopadu 2024. Nejprve si ale v primárkách vyberou své kandidáty. Republikánská strana tento proces zahájí 15. ledna, kdy budou členové a příznivci volit ve státě Iowa; poslední státy mají primárky začátkem června. Některé státy však Trumpovi účast zakázaly právě kvůli jeho roli v nepokojích u Kapitolu. O nominaci Demokratické strany se opětovně uchází obhajující prezident Joe Biden.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Petr Dyk ( 28. ledna 2024 12:17 )

amerlock, zapomněl jsi jmenovat estébáka Babiše, jeho lezdozadkyni Schillerovou, Okamůru a jim podobné zmetky.

amerlock ( 28. ledna 2024 09:12 )

To asi nedá moc práce americkým mediím vyšťourat takovou blbku, která za kus žvance zradí.
Jak mohla sloužit Trumpovi a nevidět, že je prolhaný? Léta se nechat určitě slušně platit a pak otočit je příznakem křiváků a že těch po světě běhá, že jo Pavku, Jurečko, Rakušane....... 👎

Zobrazit celou diskusi