Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jednání o propuštění rukojmích váznou. Izrael nabízí Hamásu měsíční klid zbraní

Autor: ČTK, lig - 
24. ledna 2024
17:31

V nepřímých jednáních mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás o příměří a propuštění rukojmích držených Hamásem od 7. října pokroku dosaženo nebylo a potrvají ještě dlouho. Napsal to dnes server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na nejmenovaného významného izraelského činitele. Ten reagoval na informace agentury Reuters, která s odkazem na své zdroje uvedla, že Izrael a Hamás v zásadě souhlasí s výměnou palestinských vězňů za rukojmí během měsíčního příměří, ale neshody panují na podmínkách, za jakých by Izrael ukončil válku v Pásmu Gazy. Později jedna z mluvčích izraelské vlády podle Reuters příměří prakticky vyloučila.

„Zprávy o pokroku v rozhovorech a průlomu nejsou pravdivé,“ řekl nejmenovaný izraelský činitel podle ToI. „V rozhovorech jsou velmi velké rozpory a žádný pokrok. Je to velmi komplikované a Hamás neustále přitvrzuje své pozice... bude to trvat ještě dlouho,“ dodal.

Nové kolo jednání mezi Izraelem a Hamásem, která opět zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy, začalo na konci prosince. Soustředí se zejména na propuštění rukojmích, které Hamás unesl loni 7. října při útoku na Izrael, kdy rovněž zabil na 1200 lidí, včetně tisícovky civilistů. Stovku z unesených Hamás, který USA i EU pokládají za teroristickou organizaci, propustil koncem listopadu za dosud jediného týden trvajícího příměří v této válce, která stála podle úřadů v Gaze spravovaných Hamásem životy více než 25.000 Palestinců. V zajetí je asi 132 unesených civilistů a vojáků, Hamás koncem listopadu propustil zejména ženy a děti.

Agentura Reuters v úterý večer napsala, že se už zmenšily neshody ohledně délky počátečního příměří, které by mohlo být třicetidenní. Hamás původně trval na několika měsících. Spory ale stále panují o podmínkách trvalého příměří. A zatímco Izrael se snaží dojednat v této fázi dočasné příměří, Hamás už chce „souhrnnou dohodu“, v níž by byly i podmínky trvalého klidu zbraní, řekl jeden z anonymních zdrojů agentuře Reuters.

Příměří vyloučeno?

Dnes odpoledne však izraelská vládní mluvčí příměří podle agentury Reuters vyloučila. „Izrael neustoupí od zničení Hamásu, navrácení všech rukojmích a od toho, že z Pásma Gazy nebude vůči Izraeli existovat žádná bezpečnostní hrozba,“ uvedla Ilana Steinová. „Žádné příměří nebude. V minulosti docházelo k přestávkám z humanitárních důvodů. Tuto dohodu Hamás porušil,“ dodala.

V pondělí americký server Axios s odvoláním na nejmenované izraelské představitele napsal, že Izrael nabídl dvouměsíční příměří, během něhož by Hamás předal Izraeli všechna rukojmí, včetně těl zemřelých, výměnou za postupné propouštění Palestinců z izraelských věznic. Hamás tento návrh podle agentury AP odmítl. Jeho součástí byla i nabídka, že šéf Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár a další vysoce postavení členové Hamásu budou moci opustit Pásmo Gazy, což oni údajně odmítli.

„Jsme otevřeni všem iniciativám a návrhům, ale jakákoli dohoda musí být založena na ukončení agrese a stažení okupačních vojsk z Pásma Gazy,“ řekl v pondělí agentuře Reuters představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi