Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Naše děti umírají.“ Zoufalí příbuzní rukojmích Hamásu vtrhli mezi izraelské poslance

Autor: ČTK, jmr, lig - 
22. ledna 2024
17:10

Asi dvě desítky lidí dnes vtrhly v Jeruzalémě na zasedání parlamentního výboru, kde žádaly, aby izraelská vláda dělala víc pro propuštění rukojmích držených už přes tři měsíce v Pásmu Gazy palestinskými islamistickými ozbrojenci. V posledních dnech v Izraeli sílí kritika vlády premiéra Benjamina Netanjahua, po níž příbuzní unesených požadují, aby s palestinským hnutím Hamás vyjednala dohodu, která jejich blízké přivede domů. Deník The Jerusalem Post napsal, že izraelský parlament by se měl zabývat návrhem na vyslovení nedůvěry vládě, který podala opozice právě kvůli rukojmím.

„Naše dívky a chlapci jsou drženi Hamásem v zajetí 108 dní. Jejich životy jsou v ohrožení. Za této vlády byli uneseni a opuštěni, je to tato vláda, která nečiní nezbytná opatření, aby je zachránila a přivedla je všechny domů,“ uvedla opoziční Strana práce. „Očekáváme, že všechny opoziční frakce podpoří návrh na vyslovení nedůvěry,“ dodala strana.

K demisi vlády, po níž volají mnozí i demonstracích, vyzval i opoziční lídr Jair Lapid, předseda strany Ješ atid. Ta minulý týden oznámila, že podala v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě kvůli výhradám ke státnímu rozpočtu na tento rok. Návrh strany Ješ atid je podle serveru The Times of Israel první svého druhu od loňského 7. října, kdy Hamás z Pásma Gazy napadl jih Izraele a v pohraničí zabil na 1200 lidí, včetně tisíce civilistů. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a posléze pozemní operaci, což si vyžádalo podle úřadů spravovaných Hamásem přes 25.000 mrtvých a podle organizací OSN tam způsobilo obrovskou humanitární krizi, která hrozí přerůst v hladomor.

Netanjahu se dnes s několika příbuznými unesených setkal. Podle deníku Haarec jim řekl, že Hamás nepředložil žádnou reálnou dohodu a že zprávy v médiích o tom, že na stole je dohoda o příměří výměnou za propuštění rukojmích, jsou nepravdivé. „Není žádný reálný návrh od Hamásu, to není pravda... Říkám to jasně, protože je tolik nepravdivých zpráv, které vás jistě trýzní,“ řekl Netanjahu podle deníku Haarec. „Na druhou stranu ale my máme jistou iniciativu, ale nemohu vám říci detaily,“ dodal.

Izraelský premiér minulý týden zopakoval, že k propuštění rukojmích může vést „jen vojenský nátlak“ a že jeho vláda povede v Pásmu Gazy válku tak dlouho, dokud zcela nezničí hnutí Hamás. Úplné zničení Hamásu ale minulý týden označil za nereálné i člen izraelského válečného kabinetu a bývalý náčelník generálního štábu Gadi Eisenkot.

Příbuzní rukojmích, jejichž blízcí jsou stále drženi Hamásem či jeho spřízněnými teroristickými skupinami v Pásmu Gazy, v posledních týdnech zesilují tlak na vládu, aby jednala s Hamásem za každou cenu. V neděli večer například skupina lidí postavila stany v Jeruzalémě před Netanjahuovým domem, kde chce zůstat, dokud vláda dohodu s Hamásem neuzavře. „Milujeme naše děti víc, než nesnášíme Hamás,“ napsali na transparentech příbuzní rukojmích.

„Nebudete tady sedět, zatímco naše děti umírají,“ křičela skupinka, která dnes vtrhla v parlamentu na zasedání finančního výboru. Jedna žena nesla fotografie tří členů své rodiny, které Hamás unesl loni 7. října spolu s dalšími asi 250 lidmi. „Aspoň jednoho mi vraťte živého, aspoň jednoho ze tří!“ volala zoufalá žena.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi