Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala po schůzce s Tuskem: Česko ani Polsko vyslání vojsk na Ukrajinu nechystá

Aktualizováno -
27. února 2024
11:14
Autor: ČTK - 
27. února 2024
10:41

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) přivítal nového polského premiéra Donalda Tuska ve Strakově akademii. Česko ani Polsko neuvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu, shodli se oba premiéři. Není potřeba hledat nové cesty, ale být aktivnější v dosavadních, míní. Na jejich schůzku totiž naváže dopoledne v Lichtenštejnském paláci jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Kvůli víkendovým výrokům slovenského předsedy vlády Roberta Fica na adresu Ukrajiny přitom Tusk zmínil možný konec spolupráce v tomto formátu. Polsko s Českem se shodnou na zahraniční politice, jsou připraveny silně podporovat Ukrajinu. Ukrajina bojuje za bezpečnost v Evropě, řekl Fiala. Polsko se bude podílet na projektu dodávek mimoevropské munice na Ukrajinu, kterou organizuje ČR.

Ficovo vystoupení u příležitosti druhého výročí napadení Ukrajiny Ruskem kritizoval i český premiér, je podle něj ale důležité pokračovat v diskusi mezi zeměmi V4.

Hlavními tématy jednání mezi Fialou a Tuskem budou podle úřadu vlády rozšiřování EU, situace na Ukrajině, regionální spolupráce, obranná spolupráce, energetika a migrace. České a polské postoje na evropské úrovni se liší od názorů maďarského premiéra Viktora Orbána i nového předsedy slovenské vlády.

Fico v kritizovaném projevu uvedl, že sázka Západu na vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem selhala, ale Západ si nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje.

Tuskova vláda nahradila v prosinci kabinet Mateusze Morawieckého (PiS), se kterým od svého nástupu do funkce Fiala úzce spolupracoval. Společně cestovali do Kyjeva po začátku ruské invaze na Ukrajinu či uzavřeli spory o podmínkách dalšího fungování dolu Turów poblíž hranic s Českem mezivládní dohodou.

Po změně v čele polské vlády český premiér do Varšavy vzkázal, že věří v další prohlubování úzké spolupráce mezi oběma zeměmi jako sousedy i spojenci v EU a NATO. Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 27. února 2024 15:15 )

Na tiskové konferenci po ukončení jednání se představiteli V4 shodli, že na něco mají rozdílné názory.
Vyjádřím to lapidárně;
Fico a Orbán chtějí ukončit válku jednáním,
Tusk a Fiala chtějí eskalovat válku na UA, bez ohledu na další vývoj.

Miloslav Podhola ( 27. února 2024 15:15 )

Na tiskové konferenci po ukončení jednání se představiteli V4 shodli, že na něco mají rozdílné názory.
Vyjádřím to lapidárně;
Fico a Orbán chtějí ukončit válku jednáním,
Tusk a Fiala chtějí eskalovat válku na UA, bez ohledu na další vývoj.

Kamyl ( 27. února 2024 13:05 )

Tohle vyplodí dva nejvěrnější Uršulini poskokové ... Ať je tam pošle kdokoliv začne to padat na jeho území vy dva europomatenci ! Doufám že se tohle všechno jednou patřičně "ocení" ..........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa