Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky kvůli nákupu stíhaček F-35: Černochová se „prsila“ na Babiše. A pak mu dala tričko

Autor: ČTK, Mii - 
6. února 2024
18:58

Poslanecké jednání o podobě programu nynější schůze Sněmovny trvalo dnes odpoledne více než 3,5 hodiny. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky úprav, byť by schůze měla skončit už ve středu. Například lídr hnutí SPD Tomio Okamura prosazoval přednostní projednání záležitostí kolem společné evropské měny. Předseda ANO Andrej Babiš obsáhle zdůvodňoval, proč by se poslanci měli zabývat koncepcí výstavby armády a kritizoval záměr na nákup stíhaček F-35, kvůli čemuž se do něj opřela ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Babiš nejprve navrhl nový bod, který nazval „Je třeba změnit tradiční přísloví 'lže, jako když tiskne' na 'lže jako premiér Fiala“. Většinu svého hodinového vystoupení ale věnoval koncepci výstavby armády, v němž opět zpochybňoval nákup amerických vojenských letounů F-35. „Stojí strašně moc peněz a není to naše priorita,“ řekl. Česko by podle něho mělo klást důraz na protivzdušnou obranu a na modernizaci těžké brigády podle závazku k Severoatlantické alianci.

„Letouny F-35 nejsou stíhačky, je to celá platforma, je to celá laboratoř,“ upozornila Babiše v reakci ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dorazila v saku a v tričku s obrázkem F-35 na hrudi. „Eftřicetpětka je nejoblíbenější holka v alianci,“ dodala ministryně Černochová a dala stejné triko Babišovi.

Okamura tvrdil, že Fialova vláda chce, na rozdíl od SPD, přijmout euro, což by podle něho poškodilo ekonomiku. Pokud bude hnutí SPD ve vládě, jednání o přijetí společné evropské měny ukončí, prohlásil. Zařazení obdobného bodu požadovala předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž by bylo případné přijetí eura strategickým rozhodnutím.

K premiérovu podílu v družstevní záložně nechalo ANO svolat na čtvrtek mimořádnou schůzi, Okamura chtěl téma projednat už dnes Záložna je podle lídra SPD podezřelá z nelegálního financování stran, například ODS, a z praní špinavých peněz. „Kauza dostala už přezdívku, občané tomu říkají Fialova pračka,“ řekl. Fiala v minulosti nezapsal podíl v záložně do majetkového oznámení. Premiér chybu zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Vysvětlení pokládá za dostatečné.

Výstavba nových jaderných bloků byla jedním z bodů, jejíchž přednostní projednání navrhoval vedle Okamury také předseda poslanců SPD Radim Fiala. Dožadovali se informací o postupu výběrového řízení na výstavbu až čtveřice reaktorů v Dukovanech a možná i v Temelíně.

Další poslanci ANO navrhovali projednání digitalizace stavebního řízení nebo zákazu prodeje výrobků s kanabinoidem HHC a kratomu dětem. Stěžovali si také na to, že od loňského října se nekonaly pravidelné čtvrteční interpelace na členy vlády.

Video  Stíhačky F-35, které chce koupit Česko, v akci  - LM Aero Multimedia
Video se připravuje ...

stoura ( 8. února 2024 06:01 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 8. února 2024 06:00 )

Výborně napsaný příspěvek 👍 👍 👍

jajas ( 7. února 2024 21:45 )

To říkám furt! Kazajku a Chocholouška na ni, než udělá průs*er! 😁

e.lesanova ( 7. února 2024 20:51 )

Černochová jako ségra "úchyla Průši"...nejspíš si připadá vtipná. V jejím věku ovšem lze předpokládat demenci 👎 Trapné, nevkusné, ostatně jako její intimní fota na sítích či bláboly, které píše "pod parou". Pětikolka je vskutku plná "odborníků" a "výkvět národa" 👎

milan59 ( 7. února 2024 12:36 )

Jaké škody pan Babiš PŮSOBIL ??? 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa