Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Elišku zavraždil šílený střelec na FF UK: Zoufalá maminka studentky promluvila o nejhorších chvílích

Autor: jel - 
5. února 2024
11:52

K obrovské tragédii došlo 21. prosince minulého roku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Šílený střelec tam zavraždil 14 lidí a pak obrátil zbraň proti sobě. Mezi jeho oběťmi byla i studentka Eliška. Její maminka Lenka se nyní rozhodla promluvit o strašlivých životních momentech i o tom, jak skvělá její dcera byla a za co bojovala.

Eliška studovala na obor Jazyky a komunikace neslyšících a v lednu by oslavila jednadvacáté narozeniny. Její život však krátce před vánočními svátky ukončil šílenec, který ji chladnokrevně zastřelil přímo v budově fakulty. Její maminka Lenka teď v pořadu České televize 168 hodin otevřeně promluvila.

„Rozhodla jsem se promluvit, protože ačkoliv jsem tu s dcerou na obrázku a nesedí tu vedle mě, pořád jsem maminka. Dcera se mi měla vrátit ve čtvrtek o půl šesté ze školy a nevrátila se,“ začala smutné vyprávění rozechvělým hlasem maminka. Osudný den začal jako každý jiný, paní Lenka se ráno s dcerou rozloučila a vydala se do práce. Předpokládala, že kolem půl šesté půjde Elišku vyzvednout na vlak, ale kolem čtvrté hodiny se vše změnilo.

„Chtěla jsem za dcerou“

Lenčina kolegyně z kanceláře v tu chvíli telefonovala se svým partnerem, který je policista. Od něj se dozvěděla, že došlo ke střelbě na FF UK, a to přímo v budově na náměstí Jana Palacha a ještě ke všemu ve čtvrtém patře. Právě tam, kde měla Eliška hodiny.

„Vzala jsem telefon a začala volat svojí Elišce, ale ten telefon jenom zvonil,“ popsala těžké chvíle maminka s tím, že se snažila samu sebe uklidňovat, že má dcera jenom vypnuté zvuky. Lenka vyrazila hned na nádraží a jela vlakem do Prahy, kde vystoupila a běžela k fakultě. Postupně už začala mít opravdu velký strach. „Říkala jsem si, že Eliška ví, jak moc se bojím, určitě by mi zavolala.“ Bohužel dceru nenašla ani v nemocnicích. „Na policii jsme seděli strašně dlouho, pořád jsem čekala, že někdo přijde a odvede mě za mojí Eliškou.“

Bohužel to tak nebylo a pak se dozvěděla nejhorší zprávu. Nevěděla ani jak, ale pak ji někdo vezl domů. „Chtěla jsem zastavit, řekla jsem, že jdu na záchod a kouřit, ale měla jsem jiné plány. Chtěla jsem za svojí dcerou,“ řekla nešťastná maminka. Podle ní byla její dcerka čistá duše, byla ochotná a chtěla pomáhat. Jejím největším přáním bylo mít vlastní nadaci.

Také bojovala za rovná práva pro gay páry. Maminka naposledy slyšela dceru brečet právě v momentě, kdy ve sněmovně opět neprošlo manželství pro všechny. „Volala mi a říkala ‚Maminko nevyšlo to. Chtěla jsem na Vánoce požádat Adélku o ruku, chtěly jsme se vzít‘,“ vysvětlila Lenka. 

Ta na závěr dodala, že nehodlá čekat až za ní někdo od policie přijde s tím, že je případ uzavřený a že takhle to bylo a ona se s tím má smířit. „Nikdy se s tím nesmířím. Potřebuju znát vysvětlení, potřebuji, aby byly moje otázky zodpovězeny. Chci vědět pravdu o čtvrtku a o našich dětech,“ uzavřela bolestné vyprávění maminka zavražděné studentky.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Služba je poskytována nonstop.

Video  Pietní místo před budovou Filozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024.  - Anastazie Podhůrská
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání