Rodina se 21. prosince odpoledne procházela po Mánesově mostě, když začalo běsnění střelce D. K. Peter, jenž žije s rodinou v Singapuru, odkud pochází jeho manželka, měl štěstí v neštěstí – řádění šílence jeho rodina i on přežili, Nizozemec ale dostal zásah do stehna, kulka mu roztříštila kus stehenní kosti i pánve. Skončil v jedné z pražských nemocnic.

„Jeho zranění jsou vážná a jeho současný zdravotní stav je vážný. Podstoupil několik operací k odstranění kulky a úlomků kostí, na jednotce intenzivní péče strávil osm dní,“ uvedl na stránce GoFundMe, kde založil sbírku, Peterův bratr Tommy s tím, že před Peterem je ještě dlouhá cesta – čekají ho další operace a následná rehabilitace.

Tommy také poukázal na nedostatečný zájem pojišťovny i české vlády. Podobně hovořila už Peterova manželka Sofea v rozhovoru pro server Novinky.cz.  Uvedla, že v Praze měli v plánu zůstat jen dva dny, pobyt se ale kvůli tragédii, jež na ně také dopadla, prodloužil. Na to už ale rodina neměla finance. Pojišťovna jí nepomohla a doporučila jí, aby se obrátila na příbuzné, protože prodloužení pobytu v takovémto případě pojistka nepokrývá.

Sofea nevěděla, co dělat. „Nejsme tak bohatí. Když máte zastřenou mysl a padá na vás tolik věcí, nevíte, kam se obrátit. Myslela jsem si, že by to měla udělat česká vláda,“ uvedla. Rodině nakonec s pobytem pomohl honorární konzul Singapuru.

Návrat domů

Rodina nakonec musela v Česku zůstat takřka měsíc. 9. ledna Tommy na stránce uvedl, že místo další Peterovy operace není jisté a že lékaři koncem prosince přesun do Singapuru nedoporučili, rodina ale dál zkoumala všechny možnosti včetně té, jak by se mohl zraněný Peter do místa svého bydliště dostat. To se nakonec podařilo.

V sobotu 20. ledna rodina uvedla: „Peter už je zpět v Singapuru, kde jeho pojištění v tuto chvíli pokryje léčebné výlohy. Z celého srdce děkujeme všem, kteří přispěli a stáli při nás,“ uvedla rodina na stránkách sbírky, kam dobrosrdeční lidé Peterovi na léčení a další náklady poslali přes 14 tisíc eur (asi 350 tisíc korun). Petera nyní čekají další operace a následné rehabilitace.

Video
Video se připravuje ...

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. Na závěr piety vystoupily společně pěvecké sbory. (4. leden 2024) Veronika Foltová

Fotogalerie
56 fotografií