Skupinová sezení podle Vymětala organizuje Český institut pro psychotraumatologii a EMDR (Desenzibilizační terapie využívající pohyb očí). „Na každé z těch skupin může být třeba 100 lidí a doposud těmi skupinami prošlo mnoho stovek lidí, myslím si, že to přesáhlo tisícovku,“ řekl. Setkání jsou otevřena všem, kterých se tragická střelba z konce loňského roku jakkoliv dotkla.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou FIlozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Pokud účast na setkání nevede k redukci stresu, mohou podle psychologa lidé pokračovat na sezení, na kterých již psycholog s dotyčným pracuje individuálně. Vymětal dodal, že zásadní bylo zajištění pomoci co nejrychleji. „Vycházíme z předpokladu, že když poskytneme krizovou intervenci a podporu rychle, tak potom lidé nebudou mít potřebu dlouhodobé podpory,“ řekl. Doplnil, že tři čtvrtiny lidí, kteří přežijí velké neštěstí, se zotaví samo s podporou svých blízkých.

Na pomoci postiženým se kromě univerzity a fakulty podle psychologa podílely složky integrovaného záchranného systému či neziskové organizace jako Český červený kříž nebo Bílý kruh bezpečí. Na FF vznikl intervenční tým složený ze 70 studentů s výcvikem krizové intervence. „Mobilizace z naší strany proběhla naprosto okamžitě,“ řekla v neděli jeho členka Karolína Faberová.

Dodala, že její tým se snaží být studentům co nejvíce k dispozici. „Je to jako přijít si popovídat za kamarádem. I díky výcvikům, které máme, tak i víme, kdy odkázat na další pomoc, ale zároveň se to snažíme nepsychologizovat a podporovat odolnost těch lidí,“ vysvětlila. Dodal, že jejich cílem je, aby iniciativa fungovala dlouhodobě na celé škole, a případně chtějí také vypracovat metodiku pro ostatní univerzity.

Pootevřená fakulta

Fakulta v neděli od 11:30 otevřela svým studentům a zaměstnancům přízemí své budovy, kde mohou navštívit přednášky, vyměnit si knihy či si poslechnout hudební vystoupení. Podle Vymětala je den, kdy uplynul měsíc od tragédie se 14 mrtvými a 25 zraněnými, podstatným mezníkem. „To jsou důležité momenty, kdy můžeme očekávat tento zájem a zároveň je potřeba, abychom přicházeli s rituály, které mohou zmírňovat zátěž dnešního dne,“ řekl. Dodal, že důležité je i zachování privátnosti setkání na půdě fakulty, které je otevřeno jen studentům a zaměstnancům.

Video
Video se připravuje ...

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

Fotogalerie
128 fotografií