„Uvědomujeme si, že otevíráme dnes (v neděli, pozn. red.) jenom na část dne, jenom část vyvýšeného přízemí, ale je to pro nás obrovský krok k uzdravování,“ uvedla děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. Těší se, že po měsíci zase fakulta, která podle ní byla měsíc „domem ticha“, zase aspoň na chvíli ožije. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková poděkovala studentům, kteří se podíleli na organizaci nejen dnešní akce, vedení fakulty za otevřenost a vstřícnost a ostatním vysokým školám i veřejnosti za podporu.

Výuka v letním semestru má i v hlavní budově FF UK kromě čtvrtého patra, které je nejvíce poničené, začít 19. února. Výuka ze čtvrtého patra se zatím přesune do jiných budov. Při policejním zásahu na fakultě bylo zničeno bezmála 140 dveří, které jsou nefunkční a bude je třeba opravit, což si vyžádá několik milionů korun.

Dveře je třeba zrestaurovat

Poničení dveří vzniklo při zásahu policie, protože lidé zamčení v místnostech často nechtěli otevřít a policisté museli dveře vylomit. „Když vám někdo říká ’vyjděte ven, policie’, tak netušíte, kdo to říká,“ řekl proděkan fakulty Martin Pehal. Dodal, že fakulta má povinnost všechny dveře opravit. „Je to památkově chráněná zóna, takže nemůžeme zajet do Hornbachu a nakoupit to, to se nedá,“ řekl s tím, že dveře musejí opravit restaurátoři.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou FIlozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Cílem je opravy dokončit do zahájení letního semestru, ale bude záležet na situaci. „Teprve, až si to restaurátoři vezmou, tak budou schopni odhadnout, jak rychle to jsou schopni opravit. Můžou se ukázat prodlevy, které v tuto chvíli nejsme schopni předvídat,“ uvedl Pehal. Dodal, že provizorní řešení například v podobě závěsů není možné. „Jsou to ústavy, jsou to kanceláře, jsou tam citlivé dokumenty,“ řekl.

Část hlavní budovy fakulty bude v neděli otevřená od 11:30 do 16:00, fotoreportéři ani novináři v tuto dobu nebudou mít dovoleno do budovy vstupovat. Proděkan FF UK Martin Pehal novinářům řekl, že všechny nedělní akce jsou zaměřeny na pietní připomenutí událostí z 21. prosince, které si vyžádaly 14 obětí z řad studentů a pedagogů a 25 zraněných. Částečné otevření fakulty podle něj vychází z doporučení psychologů, podle nichž návrat na místo střelby je důležitou součástí uzdravování.

Připravený je i program pro veřejnost na náměstí Jana Palacha a ve foyer sousední Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Tam se zájemci mohou zapojit do zpracování vosku z několika tisíc svíček, které lidé zanechali na pietních místech u sídla fakulty i před Karolinem. U ohniště na náměstí, kde hodinu před polednem začala pietní připomínka, se budou lidé moci zapojit do společné tvorby dočasné pietní voskové skulptury nazvané Společná krajina pod vedením studentů z UMPRUM. Na náměstí také vznikly provizorní mobilní místnosti. V jedné z nich mohou studenti a akademici fakulty získat podrobné informace o aktuálních opatřeních, která se týkají studia, fungování děkanátu nebo formách výuky. V další jsou připraveni odborníci na psychologickou pomoc.

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Součástí měsíční iniciativy je i udržování pietního ohně na náměstí, který má hořet celý leden. Měsíční iniciativu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

Fotogalerie
181 fotografií