Na úklidu pietního místa před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy (FF UK) se 15. ledna podílelo 30 až 40 dobrovolníků z řad studentů i zaměstnanců univerzity. Dobrovolníci měli na sobě, stejně jako v případě úklidu pietního místa před Karolinem, reflexní vesty s nápisem „Jsem z Karlovky“. Sesbírané předměty třídili a ukládali do černých beden, ve kterých je nosili do dodávky zaparkované ve Valentinské ulici za fakultou. Budova fakulty zůstává i nadále uzavřena.

Martin Pehal, člen kolegia FF UK a jeden z organizátorů úklidu, sdělil přítomným novinářům, že svíčky i další předměty, které lidi k fakultě nanosili, je potřeba v určitý čas odklidit v rámci procesu truchlení a uzdravování. Zároveň budova, ve které se tragická událost odehrála, má určitou funkci, ke které se má časem vrátit. Pehal zároveň dodal, že univerzita všechny kroky koordinuje s psychology.

Dalším důvodem, proč bylo zvoleno datum 15. ledna je ten, že následující den proběhne u Filozofické fakulty UK tradiční pietní připomínka u příležitosti výročí upálení studenta Jana Palacha, který se upálil 16. ledna 1969 na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci.

Trvalá připomínka tragické události

Univerzita už dříve uvedla, že ze svíček by měl ve spolupráci s UMPRUM vzniknout pietní předmět připomínající oběti tragické střelby na fakultě.

Svíčky, které byly sesbírány před budovou na Palachově náměstí, budou stejně jako svíčky od Karolina uskladněny na UMPRUM. „My spolupracujeme s UMPRUM, vlastně se studujícími a s pedagogy na koncepci toho, co s tím dělat. Bude se to zpracovávat dál. Jak, přesně vysvětlíme, až na tom bude shoda v akademické obci,“ řekl Pehal.

Další zpracování se bude týkat především vosku ze svíček, případně i plastových obalů, které se dají nějakým způsobem použít jako materiál.

Stejně jako před Karolinem i před budovou Filozofické fakulty UK nebyly pouze svíčky, ale i květiny, vzkazy nebo plyšáci. Vzkazy z obou pietních míst by dle Pehala měly být uchovány v archivu. I o tomto se ještě povede diskuse.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou Filozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
88 fotografií