Osudnou se rodině stala procházka po Mánesově mostě, kdy šílený vrah vystřelil z ochozu a kulka zasáhla Nizozemce Petera Vendela do stehna a roztříštila mu kus stehenní kosti a pánve. Šokované rodině a postřelenému Peterovi pomohli kolemjdoucí. „Pak zastavila projíždějící sanitka a odvezla ho a já jsem se se svými dvěma dětmi kryla. Ozval se další výstřel a ještě další,” uvedla pro Novinky.cz Sofea. 

Sofea se v rozhovoru pro Novinky.cz pozastavila nad tím, proč policie okamžitě neuzavřela okolí. „Postup policie vyhodnotil Úřad vnitřní kontroly, který v této oblasti žádné pochybení neshledal,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. 

Kde je manžel?

Po neštěstí Sofea neměla ponětí, kam jejího manžela odvezli. Peter je z Nizozemska, ona sama pochází ze Singapuru, kde společně žijí. Rozjela se tak pátrací akce. Její švagrová se podle informací serveru Novinky.cz obrátila na nizozemskou ambasádu a  bratr zase na singapurskou. Nakonec nizozemské ambasádě se podařilo zjistit, v jaké nemocnici se její zraněný manžel nachází.

Bezradná, bez pomoci

V Praze rodina měla být jen dva dny, ale vše se tragickou událostí zkomplikovalo. Sofea tak zůstala sama v Praze bez prostředků. Ze krátké návštěvy se stal pobyt na tři týdny. Pojišťovna jí nepomohla a doporučila jí, aby se obrátila na příbuzné, protože prodloužení pobytu v takovémto případě pojistka nepokrývá. Sofea nevěděla, co dělat. „Nejsme tak bohatí. Když máte zastřenou mysl a padá na vás tolik věcí, nevíte, kam se obrátit. Myslela jsem si, že by to měla udělat česká vláda,“ uvedla Novinkám. 

„České úřady ale nic neudělaly. Když procházely jména zraněných obětí, proč neprošly jména rodinných příslušníků,“ stěžovala si. Pomoc komplikovalo, že jsou cizinci. „Manželka zraněného Nizozemce vyjádřila potřebu prodloužit si pobyt v Česku i po skončení hotelové rezervace s tím, že na to už nemá finance. Podle našich informací jí byl tento pobyt prodloužen bezplatně honorárním konzulem Singapuru,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „Když jsme se snažili zjistit, jak ženě pomoct, aby tu mohla zůstat dál, tak to už honorární konzul zařídil. Povinnost pomoci má primárně on,“ dodal.

Sofea také zmínila, že oběť není jen její manžel, ale i ona a její děti. „Mohli být lidštější, celá situace byla chaotická, ale od střelby uplynuly tři týdny. Člověk by očekával od české strany více. Peníze jsou důležité, ale čekala bych více empatie.“