„Finanční podpora bude poskytnuta na základě žádosti, kterou FF UK může podat až do 30. 6. 2024,“ napsalo ministerstvo. Budova fakulty je od tragické události uzavřená. Zavřená zůstane minimálně do konce ledna i z technických důvodů. Fakulta v minulosti uvedla, že při události vznikly škody, ve čtvrtém patře vytekla voda z topení a byla poškozena většina dveří v celé budově, které je potřeba opravit či vyměnit.

Opravy podle děkanky Evy Lehečkové vyžadují speciální přístup, budova je stará a má památkovou hodnotu. Fakulta byla v den tragické události podle Lehečkové v běžném provozu, vyučovalo se, zároveň se připravovaly různé předvánoční akce. V budově se v tu chvíli pohybovaly vyšší stovky lidí.

Distanční výuka

Výuka v letním semestru by měla být i v hlavní budově s výjimkou čtvrtého patra, které pravděpodobně zůstane uzavřené až do září. Letní semestr začne podle harmonogramu akademického roku v pondělí 19. února, začátek semestru může být upravený, výuka by například mohla být distanční. Záležet bude na technickém stavu hlavní budovy. Pro zaměstnance, kteří na tomto patře běžně učí, bude vedení fakulty hledat náhradní prostory. Výuka, která se běžně koná ve čtvrtém patře hlavní budovy na Palachově náměstí, by měla být v náhradních prostorech.

Studujícím a vyučujícím fakulty bude v neděli, měsíc po tragické události, umožněno do sídla fakulty vstoupit. V budově budou připravené přednášky i krátká hudební vystoupení. Na náměstí Jana Palacha se lidé budou moci zapojit do tvorby dočasné pietní instalace pod vedením studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). V budově UMPRUM, která také sídlí na náměstí Jana Palacha, se budou lidé moci zapojit do recyklace svíček z pietních míst, ze kterých má vzniknout trvalá připomínka tragické události.

Solidarita

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Tuto měsíční iniciativu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou Filozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
45 fotografií