Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Povinná vojna v Česku: Poslanec odmítl démonizaci Řehky, společnost prý vyměkla. Co říká politolog?

Autor: ver - 
27. února 2024
05:00

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v pořadu Blesku Hráči uvedl, že je potřeba diskutovat o možnosti zavedení povinné či dobrovolné vojenské služby. Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) jde o čistě administrativní úkon. Ona i premiér Petr Fiala (ODS) ujistili občany, že znovuzavedení vojenských odvodů se nechystá. „Karel Řehka je zbytečně démonizován,“ uvedl pro Blesk poslanec Pavel Kašník (ODS).

V současné době má česká armáda k dispozici 23 600 profesionálních vojáků, další čtyři tisíce slouží u vojenské policie a dalších orgánů. Deset tisíc lidí má Česko v zálohách. Cílem armády je ale počet 30 tisíc profesionálů. 

„Připustíme-li si, že se svět dramaticky nezmění k lepšímu, bude Česká republika do budoucna potřebovat ještě více, než je těch 30 a 10 tisíc. Takže je nutné zvažovat nějakou formu povinné či dobrovolné vojenské služby, abychom generovali dostupné zálohy,“ řekl Řehka v pořadu Hráči.

Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, díky kterým stát získá přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody ale podle něj nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. „Obrana státu není jen záležitostí profesionální armády. Účast na ní může být různá, ve formě civilní služby i základního výcviku, aby každý člověk, který je toho schopen a má k tomu předpoklady, získal základní dovednosti,“ řekl Pavel. 

Odvody, které si mnozí pamatují z dob minulého režimu, nehrozí ani podle premiéra. „Nikdo se nemusí bát povinné vojny,“ uvedl Fiala. Podobně se vyjádřila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která naznačila spolupráci s vysokými školami či diskuzi o zapojení majitelů zbrojních průkazů. 

Řehky se zastal i člen Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Pavel Kašník (ODS), podle kterého je náčeník Generálního štábu „zbytečně démonizován“. O tom, kam se bude ubírat současná situace podstavu české armády, podle něj budou rozhodovat politici. 

„Jen totálně nezodpovědný politik může nevnímat současné bezpečnostní hrozby nebo tvrdit, že nás se to netýká. Je naší povinností dělat vše, abychom byli schopni případnému nebezpečí čelit nejen profesionální armádou, ale jako celá společnost,“ řekl Kašník pro Blesk. „Můj názor je takový, že jsme si na bezpečí příliš zvykli a to může mít nedobré následky. Společnost jako by změkla, je mentálně demilitarizovaná. Obrana vlasti je pro nás formou fráze. Jsem přesvědčen, že by měla být budována připravenost občanů zapojit se do obrany země, pokud to bude nutné,“ dodal Kašník. 

Důvod zasáhnout lidem do života povinným odvodem na vojenskou službu nevidí ani poslanec Michal Zuna (TOP 09). Některé změny by se ale odehrát měly. „Otevření tématu navýšení obranyschopnosti země je zcela na místě,“ uvedl pro Blesk. „Evropa už není tak bezpečné místo, jako před únorem 2022. Čelíme situaci, kdy máme za hranicemi válku a musíme se vypořádat s hrozbou Ruska, které se v celostátním TV vysílání netají svou chutí posunout až po Berlín,“ dodal Zuna a připomněl, že země sousedící s Ruskem jako Finsko a Estonsko nikdy povinné vojenské odvody nezrušily. 

S Řehkou souhlasí i další člen Výboru pro bezpečnost PSP Martin Exner (STAN). „Doba je zlá a musíme být připraveni se bránit. Byl bych pro několikaměsíční výcvik v blízkosti bydliště obvykle na 8 hodin denně po dokončení vzdělávání,“ uvedl pro Blesk. „Samozřejmě by se pro to musely připravit podmínky, které dnes nejsou,“ dodal Exner. 

Téma podstavu armády vnímá i politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci. „Je to problém a armáda má právo se k tomu vyjádřit v demokratické společnosti. Nelze před problémy zavírat oči,“ uvedl pro Blesk.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

alois hrazdil ( 27. února 2024 11:33 )

Řeháku Ty seš zelenej jak Guma Pávek, vemte rodinu a hurá na Ukrajinu,už čekají. 👎

Jelimanek ( 27. února 2024 11:08 )

Už jsem to tu někde psal, tak znovu: Podle mně by česká zahraniční politika měla spočívat v takovým ňákym šikovným lavírování mezi těma velmocema, nikomu nic moc neslibovat, do ničeho se zbytečně nemíchat, z těch jejich válečnejch plánů se nějak šikovně vykroutit, zkrátka švejkovat, dělat blbýho, my nic-my muzikanti, v tom jsme nejlepší, to se nám posledních pár set let taky dycky nejlíp vyplatilo. Můj názor.🙂

Matos7 ( 27. února 2024 10:53 )

Tak to bolševýýk a rehka s nutellou nedomislel

Jirik-ta ( 27. února 2024 10:10 )

před kovidem chtěli bojovat se suchem, pak bojovali s kovidem, pak nezištně pomáhali Banderově nacistické ukrajině, za to by měli jít do basy. A co vymyslí teď? Třeba jim WHO s něčím píchne. Zkrátka jen a jen prachy.

Jirik-ta ( 27. února 2024 10:04 )

a taky svetr - hodně svetrů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa