Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko musí odejít z Ukrajiny, řekl Pavel. V Praze se na výročí války sešly tisíce lidí

Aktualizováno -
24. února 2024
17:18
Autor: ČTK - 
24. února 2024
15:35

Lidé v Česku si dnes připomínají dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Většina připomínkových akcí bude v Praze. Tisíce lidí se sešly na shromáždění na Staroměstském náměstí, kam zamířil i prezident Petr Pavel. Cílem ve válce není porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny a umožnit jí svobodný rozvoj, řekl prezident. 

K tisícům lidí promluvil prezident Petr Pavel. „Nechtěla (Ukrajina - pozn. red.) nic jiného, než to co my, rozhodnout se podle svého, rozhodnout si o své budoucnosti sami a nenechat se manipulovat nikým, kdo chce svět řídit podle svého. Ukrajině to nebylo umožněno, protože se o svojí samostatnost, o tu svojí samostatnou cestu pokusila v době, která už nebyla tak příznivá, jako byla ta doba, kdy se to podařilo nám," uvedl na Staroměstském náměstí prezident Petr Pavel. 

„Ukrajině se dostalo toho, co prezident Putin říká dlouhodobě, a sice, že silní dělají to, co mohou, a slabí to, co musí,“ uvedl Pavel. Pokud se s tím nechceme smířit, musíme se podle něj postavit na stranu Ukrajiny, ať už ji máme rádi nebo ne. „Je to válka proti způsobu života, který vedeme, proti světu, ve kterém platí pravidla, proti světu, ve kterém i ti menší mají nárok na své místo na slunci," řekl prezident. 

Po prezidentovi před shromážděním organizátoři pustili videopozdrav britského historika a politologa Timothy Gartona Ashe, vystoupil chargé d'affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj a herec Ondřej Vetchý, který je tváří sbírky na drony pro ukrajinskou armádu. Zazněla svědectví ukrajinské uprchlice z města Prymorsk na pobřeží Azovského moře a humanitární pracovnice organizace Člověk v tísni, která působí na Ukrajině. Obě poděkovaly Čechům za pomoc a podporu. Minutou ticha účastníci uctili památku obětí války na Ukrajině.

Shromáždění na Staroměstském náměstí pořádají čtyři organizace, a to Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa. Ohlášený je videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželky Oleny. Akci má zakončit čtení manifestu Paměti národa ve formě apelu na evropské lídry, aby dostáli svým slibům ohledně podpory Ukrajiny. Ohlášený je videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželky Oleny.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Zobrazit celý online

Rusko, které už v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, zahájilo další agresi proti Ukrajině 24. února 2022. Dokázalo původně obsadit pouze čtvrtinu ukrajinského území, část z něj Ukrajinci získali zpět. Válka si podle dosavadních odhadů vyžádala statisíce lidských životů včetně civilistů. Symbolem ruských zvěrstev se stalo město Buča, kde bylo objeveno asi 500 těl zavražděných civilistů včetně malých dětí a mladistvých.

Video  Prezident Petr Pavel na shromáždění n podporu Ukrajiny  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa