Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrtvé a zmrzačené děti, tisíce odvlečených. Zelenská připomněla zvěrstva Putinovy války

Autor: ČTK - 
24. února 2024
11:29

Rusové za dva roky války proti Ukrajině připravili o život 528 dětí, dalších 1230 zranili, přičemž 330 z nich potřebovalo protézy, a 19.000 dětí odvlekli do Ruska. Více než dva miliony dětí uprchly před válkou do ciziny. Milion dětí se učí jen prostřednictvím internetu, protože oblastem poblíž fronty hrozí ostřelování, a skoro dvě tisícovky škol nemají kryty, uvedla ukrajinská první dáma Olena Zelenská na sociální síti. Právě před dvěma roky ruská vojska napadla Ukrajinu a rozpoutala tak nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války.

Ty ukradené dva roky dětství nevrátíme, ale můžeme z nich udělat jen epizodu dlouhého a šťastného života, zdůraznila manželka ukrajinského prezidenta.

Moskva popírá, že by ruští vojáci útočili na civilisty a civilní cíle, natož aby se dopouštěli válečných zločinů, jakkoli fakta hovoří o opaku. Podle vyjádření vysokého komisaře OSN z konce loňského roku ve válce na Ukrajině přišlo o život více než 10.000 civilistů, včetně více než 560 dětí.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal loni 17. března zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině.  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa