Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Náčelník generálního štábu Řehka v Hráčích: Boj o Ukrajinu jen tak neskončí, nesmíme polevit

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, vr - 
17. února 2024
08:45

Přesně za týden uplynou dva roky od ruské invaze na Ukrajinu. Speciální vojenská operace, jak o vpádu svých vojsk mluví ruský vůdce Vladimir Putin, měla původně přitom trvat tři dny. Vlna solidarity s Ukrajinou začala postupem času opadat, boje přitom mohou být ještě dlouhé. Nejen o bojích na Ukrajině byla řeč v nejnovějším díle Hráčů, který bude dostupný od pondělí 19. února. Vera Renovica si do studia pozvala náčelníka generálního štábu České republiky generálporučíka Karla Řehku.

Válka na Ukrajině podle Řehky ukazuje mnoho tváří společnosti. A je také hrou emocí a euforických výkřiků o úspěších i pádech na obou stranách barikády. A když to vypadá, že se obě armády neposouvají z dobytých částí, o zamrznutí konfliktu podle generála Řehky nemůže být řeč.

„Je potřeba se na vše dívat realisticky. Je to střet mezi dvěma významnými zeměmi, což historicky není věc, která je vyřešená za týden nebo za měsíc. Ta původní speciální operace, která měla být hotová za pár dní, byla evidentně velmi špatný kalkul. Z ruské strany to nevyšlo a stala se z toho velká válka včetně aspektů, jako je opotřebení,“ zhodnotil náčelník generálního štábu Armády České republiky. „Jak to hodnotíme jako vojáci, tak to bohužel nemá žádný rychlý konec v dnešní době,“ dodal Řehka v rozhovoru s Verou Renovicou v aktuálním díle projektu Blesk Zpráv Hráči.

Video  Hráči upoutávka: Karel Řehka  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Podívejte se, jak po dvou letech vypadaly ty největší světové konflikty, a zjistíte, že to také vyžadovalo víc času. Já samozřejmě nemám křišťálovou kouli, ale jako voják hodnotím, že to v dnešní době nemá žádný rychlý konec,“ dodal a nastínil, že už teď se přemýšlí nad tím, jak by mohly vypadat boje o Ukrajinu v roce 2026. Je třeba uvažovat o tom, co můžeme pro Ukrajinu udělat v roce 2024 tak, aby oni mohli následně něco dělat v letech 2025 a 2026. To jsou ty realistické časové horizonty.“

Řehka: Nesmíme nechat Ukrajinu padnout

Šéf české armády přitom v současné době vidí chyby na obou stranách barikády. Rusové například nejsou podle generála schopni uhlídat ani území, které původně anektovali. „Ukrajinci osvobodili minimálně 50 % území, které bylo původně okupované, dokázali i přesto udržet tu životní tepnu a obilný koridor a dokázali vytlačit v podstatě černomořskou flotilu. A to jsou významné úspěchy, to je potřeba prostě vidět,“ dodal Řehka.  Ukrajinu podle Řehky nesmíme nechat padnout a pomáhat dál se včasným vyzbrojováním a příliš neváhat.

Video  Hráči díl 18.: Kdo je genpor. Karel Řehka  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

„My Ukrajinu nesmíme nechat padnout, nejenom kvůli těm Ukrajincům, ale především kvůli sobě. Kdyby teď Rusko uspělo na Ukrajině, je to tragédie. Měli bychom agresivní Rusy na slovenské hranici, museli bychom do obrany investovat daleko víc než dosud…“ míní.

Po Ukrajině se budou psát nová pravidla

Podle Řehky navíc Rusko vychovává své lidi tak, aby se připravovali na konflikt s ostatním světem. „Pokud je necháme, aby jim to s Ukrajinou prošlo, budou povzbuzeni, že jim to funguje a vychází. Nesmíme to dopustit. Po každém konfliktu se utvářejí nová pravidla fungování. My jsme díky těm, která se utvořila po druhé světové válce, tady měli dlouhou dobu míru a blahobytu. A po Ukrajině se budou ta pravidla psát znovu,“ upozornil Řehka.

Podle šéfa české armády, který má zkušenosti také z několika zahraničních misí včetně Afghánistánu či Kosova, je i přes mírné polevení pomoci Ukrajině patrné, že západní státy chtějí pomáhat, i když někdy je proces zaslání pomoci zdlouhavý a přichází o dost později, než je potřeba.

Takže za mě by bylo legitimní a správné zvažovat rychlejší reakci, dokonce bychom měli Ukrajincům pomáhat přenést ten konflikt na území Ruska,“ dodal k ruské invazi Řehka. „Podpora od Evropy a USA je pro Ukrajinu naprosto nepostradatelná,“ připojil své stanovisko v pátek na bezpečnostní konferenci v Mnichově i za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

gabreta ( 17. února 2024 21:35 )

Řehka není nic jiného, než válečný štváč a dezinformátor!!

krapotkin ( 17. února 2024 20:38 )

Ale nepolevíš. Musíš kupovat předražené jídlo, předraženou energii, léky musíš shánět po celé republice.

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 19:47 )

Boj o Ukrajinu není můj boj! Klidně polevím!

pragver ( 17. února 2024 19:33 )

👍 👍 👍

pragver ( 17. února 2024 19:33 )

Přesně tak, tohle těm válečným štváčům nesmí v budoucnu projít !

Zobrazit celou diskusi