Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj se rozčílil kvůli zemědělcům! Vadí mu blokády na polsko-ukrajinské hranici

Autor: ČTK - 
16. února 2024
10:36

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci na polsko-ukrajinské hranici, kde klíčové hraniční přechody blokují protestující polští zemědělci, označil za porušení principů solidarity. Ve svém pravidelném proslovu ve čtvrtek večer řekl, že nařídil premiérovi Denysu Šmyhalovi, aby o situaci naléhavě jednal se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. 

„My na Ukrajině se na to, co se dělo a děje ukrajinským občanům a s ukrajinským nákladem, díváme jako na jasné porušení principů solidarity,“ řekl Zelenskyj, jehož země se už skoro dva roky brání ruské agresi. Vrátil se k nedělnímu incidentu, kdy polští farmáři protestující proti dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny u hranice zastavili tři nákladní auta a na vozovku z nich vysypali část obilí. „Ukrajinské obilí na asfaltu není jen několik dramatických snímků. Je to důkaz, jak se emoce mohou stát nebezpečnými,“ uvedl ukrajinský prezident.

Premiér Šmyhal informoval, že s Tuskem mluvil hlavně o situaci na hranici a že spolu probírali i nárůst objemu dovozu zejména obilí z Ruska a dalších třetích zemí do EU. Shodli se na tom, že je potřeba zabránit tomu, aby se ruské zboží dostávalo na unijní trh.

Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko podle portálu RBK-Ukrajina naznačil, že kvůli blokádě na polské straně je omezený dovoz humanitární pomoci na Ukrajinu. Předpokládá, že z kolony čekajících kamionů pořadatelé protestu nevyčleňují a neposílají k přednostnímu odbavení auta vezoucí tento druh nákladu. Uvedl také, že k dnešku je zablokovaných pět hraničních přechodů a že na odbavení čeká 1400 nákladních aut. Nejdelší je podle něho kolona u přechodů Jahodyn-Dorohusk a Hrebenne-Rava Ruska.

Polští zemědělci blokády hraničních přechodů s Ukrajinou zahájili minulý pátek, kdy začal celopolský protest rolníků proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějšího zboží, zejména z Ukrajiny. Poukazují na to, že kvůli tomu se jim jejich vlastní produkce nevyplácí. V protestních akcích mají v plánu pokračovat do 10. března. Už dříve hraniční přechody s Ukrajinou blokovali polští autodopravci, kteří tak dávali najevo nespokojenost s konkurencí ze sousední země.

Video se připravuje ...
Další videa