Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj bude v Německu jednat i s Pavlem. Po Mnichově zamíří do Berlína či Paříže

Aktualizováno -
15. února 2024
11:23
Autor: ČTK - 
15. února 2024
11:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštích dnech navštíví Francii a Německo. V sobotu má v plánu promluvit na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde se setkává řada významných představitelů mnoha zemí světa. Informovala o tom podle agentury Reuters kancelář ukrajinské hlavy státu i francouzský prezident Emmanuel Macron. Zelenskyj má přitom v plánu na bezpečnostní konferenci v Mnichově jednat s českým prezidentem Petrem Pavlem, uvádí ukrajinská prezidentská kancelář.  

Zelenskyj s Macronem v pátek v Elysejském paláci podepíše bilaterální bezpečnostní dohodu. Podrobnosti o ní však zatím nejsou k dispozici. Francouzský prezident měl původně v plánu smlouvu dojednat tento měsíc na Ukrajině, cestu ale z bezpečnostních důvodů odložil.

Vzhledem k tomu, že ruské agresivní tažení proti Ukrajině brzy vstoupí do třetího roku, bude návštěva pro (Macrona) příležitostí znovu potvrdit odhodlání Francie a partnerů poskytovat Ukrajině neochvějnou a dlouhodobou podporu,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác.

Kyjev kvůli ruské invazi usiluje mimo jiné o členství v NATO a podle diplomatů uzavře tento týden s Paříží a Berlínem dohody o bilaterálních bezpečnostních zárukách, píše Reuters. Smlouvy by měly nastínit rámce pro dlouhodobou vojenskou, humanitární a finanční pomoc a podporu obnovy ruskou agresí zasažené země.

Podle dvou diplomatů obeznámených s rozhovory mezi oběma zeměmi by Francie měla oznámit fond ve výši 200 milionů eur (asi pět miliard korun) na civilní projekty, které budou realizovat francouzské společnosti.

Podrobnější plány Zelenského v Německu zatím nejsou k dispozici. Na třídenní konferenci v Mnichově se mimo jiné očekává účast americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, německého kancléře Olafa Scholze nebo českého prezidenta Petra Pavla.

11:09
28. 4. 2024

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
28. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online
Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov.  - HUR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa