Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenského změny v čele armády nekončí. Novým šéfem generálního štábu je Barhylevyč

Aktualizováno -
9. února 2024
21:49
Autor: ČTK, swp - 
9. února 2024
21:17

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes učinil další změnu ve velení ukrajinské armády: Serhije Šaptalu v čele generálního štábu nahradil Anatolij Barhylevyč. Stalo se tak na návrh nového hlavního velitele Oleksandra Syrského, který ve čtvrtek vystřídal v čele ozbrojených sil populárního generála Valerije Zalužného. Oznámila to dnes ukrajinská média s odvoláním na Zelenského vyjádření.

„Dnes jsem měl poradu s velením našich ozbrojených sil a ministrem obrany Rustemem Umerovem. K výsledkům porady: vyměnil jsem šéfa generálního štábu. Novým náčelníkem generálního štábu jsem na návrh Oleksandra Syrského jmenoval generálmajora Anatolije Barhylevyče. Je to zkušený člověk, který chápe problémy této války a ukrajinské cíle,“ citoval prezidenta list Ukrajinska pravda na svém webu.

Zelenskyj poděkoval generálporučíkovi Šaptalovi za jeho službu během dvou válečných let. Barhylevyč dosud velel silám územní obrany, poznamenala agentura Unian. Dodala, že podle prezidentova vyjádření byli také vybráni zástupci nového hlavního velitele a nového náčelníka generálního štábu. Jde o profesionály, kteří se osvědčili v boji a kteří vědí, co ukrajinští vojáci potřebují, ujistil Zelenskyj s tím, že podepíše jejich jmenování.

V centru Kyjeva na náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, se dnes demonstrovalo proti odvolání generála Zalužného, ale podle novinářů přišlo jen asi 100 až 150 lidí. Server BBC News charakterizoval protest jako „maličký“.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa