Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo je nový šéf ukrajinské armády Syrskyj? Ostřílený generál, „obránce“ Kyjeva i Bachmutu

Aktualizováno -
8. února 2024
19:29
Autor: vja, ČTK - 
8. února 2024
18:25

Dosavadního hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal ve funkci nynější velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se předtím se Zalužným sešel. Syrskyj není v médiích příliš skloňované jméno, jde však o jednoho z nejzkušenějších generálů nejen na Ukrajině.

Oleksandr Syrskyj (58) platí za jednoho z nejzkušenějších generálů současnosti. Pod taktovkou měl například obranu Kyjeva na začátku války či protiofenzívu v Charkově. V létě následně velel obnovené ofenzivě na východě země.

V červencovém rozhovoru pro BBC Syrskyj uvedl, že největší výhodou ukrajinské armády je, že vojáci drží při sobě. Syrskyj zároveň s oblibou pročítá literaturu týkající se vojenské historie a strategie dávných vojevůdců. „Když se zajímáte o řeckou historii, zjistíte, že používali stejné válečné principy, jako my v naší době,“ uvedl pro The Guardian.

14:29
27. 4. 2024

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
27. 4. 2024

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
27. 4. 2024

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Kompletní online

Syrskyj vystudoval sovětské vojenské školy, patří ale do generace velitelů, kteří se dlouhodobě snažili ukrajinskou armádu přebudovat podle západních standardů. Někteří západní analytici tvrdí, že v jeho taktice lze stále nalézt stopy sovětského přístupu, od ruských generálů se ale liší schopností v případě potřeby reagovat flexibilně a přizpůsobit se situaci. Zastává zásady decentralizovaného velení NATO, které se naučil během svého pobytu v Bruselu v roce 2013, kde se zástupci aliance řešil, jak modernizovat ukrajinské síly, napsal o Syrském britský časopis The Economist.

Jeho kolegové popisují generálplukovníka (tato ve své době druhá nevyšší hodnost v armádě mu zůstala, i když se už od reformy v říjnu 2020 nově neuděluje) jako asketického člověka, který tráví hodně času v posilovně. V médiích se někdy píše, že Syrskyj není kvůli svým tvrdým metodám v armádě příliš oblíben; on sám považuje za prioritu morálku svých vojáků. Zabývá se jejich vzkazy, pravidelně je navštěvuje v poli a snaží se „respektovat ducha armády“.

Oleksandr Syrskyj se narodil 26. července 1965 ve Vladimirské oblasti, která z východu přiléhá k Moskvě, od 80. let minulého století žije na Ukrajině. Absolvoval moskevskou vysokou vojenskou školu a v sovětské armádě sloužil u motorizované pěchoty (dobovou terminologií motostřelců). Později vystudoval také akademii ukrajinských ozbrojených sil, na začátku 21. století velel mechanizované divizi, která byla přejmenována na samostatnou mechanizovanou brigádu.

Než se v roce 2019 stal šéfem ukrajinských pozemních sil, vedl operace na východě země a hrál významnou roli v bojích, které začaly v roce 2014 po ruské anexí Krymu a vzniku separatistických republik na východě Ukrajiny. Mimo jiné byl Syrskyj náčelníkem štábu „protiteroristické operace“ a vyznamenal se během bitvy o Debalcevo v zimě 2015.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa