Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Padne po Avdijivce i Pokrovsk, Kosťantynivka nebo Kramatorsk? Obyvatelé začali hromadně prchat před Rusy

Autor: DVL, swp - 
19. března 2024
12:50

Po obsazení Avdijivky jsou v ohrožení i další blízká ukrajinská města jako Pokrovsk, Kosťantynivka či Kramatorsk. Podle reportáže britského zpravodajství BBC se odtamtud začali lidé hromadně evakuovat. Bojí se, že Rusové jejich město obsadí. K jejich domovům se totiž blíží nebezpečně rychle.

Na východě Ukrajiny se válka zrychlila. „Víme, co přichází,“ řekla Marija, zatímco si ve svém bytě v Kosťantynivce balila televizi. Chce si ji poslat do Kyjeva, než město opustí se svým synem. „Celý den jsme unavení, náladoví a máme panické ataky. Je to pořád depresivní, bojíme se,“ popsala své pocity z války.

V únoru Rusové obsadili strategické město Avdijivku. Od té doby postupovali útočníci dále na západ a zabrali několik vesnic. Ukrajinské síly sdělily, že frontu „drží“. Nicméně ruské jednotky nyní útočí v pěti oblastech podél frontové linie v délce 1 100 km.

Lidé ve městech jako Pokrovsk, Kosťantynivka nebo Kramatorsk čelí v současnosti rychle postupující frontové linii, a dokonce okupaci.

„Celá země je v plamenech“

Marija a její matka Tetjana mají čím dál větší starosti, protože Rusové postupují i směrem k jejich městu. Nyní by měli být vzdáleni 30 kilometrů.

Téměř každá ulice má poškozenou budovu. Rusko pomalu ničí ukrajinská města, když se je snaží dobýt. Toho se tu bojí nejvíc. Marija vysvětlila, že její matka zůstává, ale je přesvědčena o tom, že ji bude nakonec následovat.

„Už jsem dvakrát odešla, jaký to má smysl?“ ptá se vzdorovitá Tetjana. „Všude je to děsivé. Celá země je v plamenech.“ Její oči však začaly vlhnout. Jedna věc je zůstat ve svém domově tak dlouho, dokud je to možné, druhá věc je riskovat svůj život nebo ruskou okupaci.

Směrem na frontovou linii existuje také menšina lidí, kterým Ukrajinci přezdívají „Žduni“. Je to hanlivé slovo, které znamená „posluhovači“, je to označení pro ty, kteří jsou proruští a čekají na okupaci. Neplatí to však o všech, kteří ignorují evakuace. Někteří jen odmítají opustit své domovy a přivykli neustálému nebezpečí.

Jen 5 kilometrů daleko

To ale není případ Valerije. Poté, co byl jeho domov ve městě Dzeržynsk málem dvakrát zasažen, sebral své věci a vnuka Denyse a rozhodl se pro evakuaci. Rusové jsou od nich 5 kilometrů. Jejich sousedé jim popřáli hodně štěstí, ale rozhodli se nadále zůstat.

„Už mám odžito,“ řekl 67letý Valerij. „Ale musím zachránit život toho malého. Pracoval jsem 20 let v dolech, takže se ničeho nebojím, ale bojím se o něj.“ 14letý Denys přikývl. „Můj poslední kamarád odjel před třemi týdny,“ dodal chlapec.

Anton Pron z Bílých andělů, policejního evakuačního oddílu, který pomáhá s evakuací civilistů ve městech nacházejících se ve přední linii, uvedl, že se situace každým dnem zhoršuje. „Pořád se ostřeluje. Nepřátelské letectvo pořád pracuje. Rusové shazují bomby na obytné domy,“ popsal policista.

V tyto dny je na vlakovém nádraží ve městě Kramatorsk rušno. Civilisté město opouštějí, vojáci do něj přijíždějí. Jedna žena jménem Alla se zastavila a promluvila s novináři, zatímco čekala na svůj vlak do Kyjeva. „Před rokem jsme si mysleli, že dostaneme pomoc ze Západu a že naše protiofenziva bude fungovat, ale už ne. Lidé věřili, ale teď ne,“ řekla.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa