Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pravda o afrických a asijských žoldnéřích ve službách Kremlu: „Myslel jsem, že jdu dělat řidiče!“

Autor: jmr, swp - 
14. února 2024
21:00

Ruské invaze na Ukrajinu se účastní i cizinci ze vzdálených zemí. Zákopy se hemží muži, kteří přišli do Ruska za příslibem lepší budoucnosti, než byli oklamáni nebo donuceni vzít zbraň a postavit se do přední linie. Najdou se mezi nimi například Somálci, Egypťané nebo Nepálci, informuje polský server Defence24.

Již v dubnu 2022 se v tureckých médiích objevila informace, že se před ruskou ambasádou v Etiopii vytvořila dlouhá fronta mužů čekajících na zápis do ruské armády. „Slyšel jsem, že na ambasádě probíhá registrace. Někteří říkali, že se chtějí nechat najmout soukromou ruskou bezpečnostní společností, jiní zase, že chtějí podpořit ruskou armádu. Každopádně jsem přišel a zkusím štěstí,“ řekl tehdy tureckému tisku jeden Etiopan. Turecká média uvedla, že šlo o desátníka se zkušenostmi z války mezi Etiopií a Eritreou v letech 1998–2000.

Tento zástup mužů měla zlákat především slibovaná výplata ve výši dvou tisíc dolarů měsíčně (v přepočtu 46,5 tisíce korun). Zda se ovšem právě oni do bojů dostali, není známo. Cesta do Ruska je drahá a všichni dosud zajatí Afričané a Asiaté tvrdí, že byli naverbováni až v Rusku.  

Někteří cizinci byli v Rusku zatčeni a odsouzeni a následně posláni na frontu s ostatními trestanci. K těm patřil i dvaadvacetiletý student ze Zambie Nathan Lemekhani Nyirenda, který padl v říjnu 2022. V Rusku byl odsouzen k osmi letům ve vězení za držení drog. 

Zambijec to měl v ruském vězení pravděpodobně velmi těžké. Tou dobou tam ovšem již několik měsíců verbovala bojovníky Wagnerova skupina. K té se tedy mladý student přidal. Když se o jeho osud začala zajímat rodina, byl to sám Jevgenij Prigožin, kdo se k jeho smrti vyjádřil. „Nyirenda se jako první dostal do nepřátelských zákopů. Prokázal odvahu a hrdinství. Zemřel jako hrdina,“ uvedl.

Prigožin také tvrdil, že mladý Zambijec plně věděl, čemu se upisuje, ale je poměrně pravděpodobné, že zoufalý mladík jen využil cesty z vězení, aniž by rozuměl, co je mu nabízeno. A ačkoliv je tento vůdce wagnerovců už po smrti, takový nábor cizinců neskončil.

V lednu byl na Ukrajině zajat somálský migrant. Jeho fotografie tehdy obletěla internet. „Všichni už viděli našeho úžasného vězně. Je to somálský občan, migrant, který byl naverbován do ruských ozbrojených sil, nejspíš na hranicích Finska, a poslán do války na Ukrajinu,“ uvedl tehdy jeden z důstojníků ukrajinských ozbrojených sil.

Tenkrát se předpokládalo, že byl mezi migranty, které se Rusko snažilo natlačit do Finska, než jejich sousedi zavřeli hranice, a pak že jej tedy poslali do přední linie. The Kyiv Post nyní ovšem s tímto mužem vydal desetiminutový rozhovor, ze kterého vyplývá, že se armádě sám upsal, též s vidinou měsíční výplaty dvou tisíc dolarů, ale čekal, že zůstane v Rusku a bude hlídat vojenské objekty.

Ukrajinské vlogerce po svém zajetí řekl, že do Ruska přišel za prací. „Firma mi zaplatila 200 dolarů a byl jsem šťastný, ale pak mi 50 vzali jako poplatek za ubytování. Dostal jsem zaplaceno jen za měsíc práce a pak mi mělo skončit vízum,“ vypověděl o pracovních podmínkách v Rusku.

„Do armády jsem vstoupil, protože mi slíbili 2000 dolarů, do měsíce jsem měl dostat ruský pas. Říkali, že budu sloužit v Rusku. Myslím, že jsem podepsal smlouvu na rok, ale byla v ruštině a nerozuměl jsem jí.“ Se slibovanou výplatou se pak plánoval vrátit do Somálska a žít si jako král.

„Jeden den nás v Rostově naložili, že jedeme na výcvik, a když nás vyložili, tak nám řekli, že jsme u Doněcku. Říkal jsem, že tam být nechci, ale nikdo mi nijak nepomohl,“ řekl v rozhovoru s The Kyiv Post. Po čtyřech dnech na frontě prý na něj ukrajinský dron shodil střechu rozpadlého domu a on kromě utrpění zranění též ztratil zbraň. Následně se vzdal ukrajinským vojákům, na které neozbrojený narazil.

Somálec se také objevil na ruském propagandistickém videu, kde jsou mu ještě s jedním Afričanem předávány rukavice jako poděkování od ruských občanů za jejich hrdinství. Je tak jasné, že se bojů na Ukrajině účastní i další Afričané, ačkoliv Somálec sám tvrdí, že je potkal jen ve výcviku a na frontě byl ponechán sám mezi rasistickými ruskými spolubojovníky, kteří mu říkali jen „Černochu“.

Také říká, že vůbec netuší, o co ve válce mezi oběma zeměmi jde. Zároveň to však vypadá, že to ani vědět nechce. Chtěl si prostě jen vydělat, aby vylepšil život svůj a své rodiny, a byl pro to ochotný pomoci ruské invazi, ačkoliv trvá na tom, že sám na nikoho ani jedinkrát nevystřelil.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Mezi ukrajinskými zajatci jsou pak také Nepálci. Jeden z nich se vyjádřil, že do Moskvy přišel původně studovat. I v jeho případě to však byla snaha si vydělat, aby pomohl rodině, konkrétně otci s potížemi s ledvinami, která ho přivedla na frontu. „Ve smlouvě mělo být, že budu jen pomáhat, a ne bojovat,“ řekl. „Měl jsem pracovat jako řidič. Měl jsem jet na Ukrajinu a dopravovat do Ruska.“

V případě výměny zajatců už zpět do Ruska nechce. „Zůstanu na Ukrajině a vrátím se do Nepálu. Ve smlouvě nemělo být nic o zabíjení,“ zdůraznil. Jeho též zajatý krajan pak měl do Ruska přijít jako obyčejný turista. Neumí ani slovo rusky a z bojů si odnesl popáleniny rukou a obličeje. Oba rozhovor s ukrajinským novinářem ukončili prosbou, aby jejich rodiče kontaktovali nepálského premiéra a zajistili jejich návrat domů.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa