Pražané mohli v posledních týdnech zaregistrovat nový mural, tedy vekoformátovou malbu, na rohu ulic Nádražní a Vltavská jen pár kroků od pražského Anděla. Obraz znázorňuje pomoc lidem trpícím ve válce a zároveň upozorňuje na nebezpečí, které jim hrozí ve válečných zónách i dlouho po skončení konfliktu. Mural nechala vytvořit organizace Člověk v tísni ve spolupráci s českým umělcem s kazachstánskými kořeny Chemisem, jehož vlastní jméno je Dmitrij Proškin. 

„Vybírali jsme mezi několika tématy a mně nejzajímavější připadalo ztvárnění problematiky plastické chirurgie po zraněních, způsobených například minami," uvedl umělec, jehož tvorbu Pražané dobře znají. Předloni v březnu vytvořil v pražských Nuslích nástěnnou malbu s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou. Příprava návrhu smíchovské malby trvala několik měsíců. Samotný takzvaný streetart se připravoval asi tři týdny na sklonku loňského roku v nepříliš snadných klimatických podmínkách.

Obraz pracuje s rozšířenou realitou. Po naskenování OR kódu mobilním telefonem se malba promění v animaci. „Ta ještě víc objasní zobrazené téma. Aby malba na ulici u lidí něco vyvolala, musíme brát v potaz to, že jdou často jen okolo. Není to malba, kterou mají v obýváku a můžou o ní přemýšlet a hledat skrytý smysl," vysvětluje Chemis.

Téma války organizace nevybrala náhodně. Denně ve zprávách slyšíme počty zraněných a to nejen v případě ruské agrese na Ukrajině, ale i v dalších válečných konfliktech napříč celým světem. A právě ve válečných zónách zůstává munice, pole bývají zaminovaná a místní jsou tak v nebezpečí i několik let až desetiletí po válce.

„O válečných konfliktech slýcháváme ve veřejném prostoru v posledních měsících hodně. Tímto uměleckým dílem se snažíme ukázat jeden ze specifických, často velmi drtivých aspektů dopadu války na civilní obyvatele, který si ne každý možná uvědomí," uvedla ředitelka české kanceláře Lékařů bez hranic Sylva Horáková.

Obraz tedy připomíná důležitost takzvané rekonstruktivní chirurgie, která umožní pacientům po úraze návrat do běžného života. V mnoha zemích na tento duh medicíny není prostor ani kapacita. Výjimkou je jordánský Ammán, kde zdravotníci ošetřují oběti konfliktů ze Sýrie, Iráku nebo Jemenu.

„Tento projekt je pro nás výjimečný, protože vedle akutní medicíny jsme schopni nabídnout i pokročilou péči o válečné oběti. Náš tým například zašívá chlopně, spojuje přerušené nervy a provádí jemné operace ruky, což v aktivních konfliktech nebývá možné," uzavřela Horáková.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Mural dojal i Ukrajince, říká ChemiS. Psala mu dcera tvůrce Bolka a Lolka Jiří Marek, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
7 fotografií

Fotogalerie
7 fotografií