Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První slova nového šéfa ukrajinské armády: Syrskyj řekl, co potřebuje k vítězství nad Ruskem

Autor: ČTK - 
9. února 2024
13:08

Cesta Ukrajiny k vítězství ve válce s Ruskem je podmíněna neustálými změnami a inovacemi ve způsobu vedení boje, uvedl v příspěvku na platformě Telegram nový hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Vyzdvihl technologické prvky, jako jsou drony nebo prostředky elektronického boje. Za hlavní hodnotu ukrajinské armády označil životy a zdraví vojáků.

Na programu jsou nové úkoly. Především je to přehledné a podrobné plánování akcí všech vojenských orgánů velení... s přihlédnutím k potřebám fronty ohledně nejnovějších zbraní dodávaných mezinárodními partnery,“ napsal generálplukovník Syrskyj.

Hlavním úkolem vojenské logistiky podle něj zůstává rychlá a efektivní distribuce všeho potřebného bojovým jednotkám.

Úkolem velitelství na všech úrovních je znát všechny potřeby na frontě bez výjimky a zvládat situaci v každé její oblasti,“ pokračoval Syrskyj, který dále zmínil potřebu rovnováhy mezi plněním bojových úkolů a obnovou jednotek. V prohlášení také poděkoval ukrajinským vojákům, kteří už skoro dva roky brání svou zemi před ruskou vojenskou agresí.

Syrskyj, který až dosud působil jako šéf pozemních sil ukrajinské armády, se stal ve čtvrtek hlavním velitelem ukrajinských vojsk a nahradil v čele generálního štábu generála Valerije Zalužného. Prezident Volodymyr Zelenskyj, který o změně informoval, označil Syrského za velitele se zkušenostmi z úspěšné obrany Kyjeva na počátku války i z úspěšné předloňské protiofenzivy v Charkovské oblasti. Podle agentury AP je osmapadesátiletý Syrskyj od roku 2013 zapojený do snah přizpůsobit ukrajinskou armádu aliančním standardům.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online
Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa