Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zelenskyj se chce zbavit šéfa armády? Měl ho požádat o rezignaci, napětí mezi lídry stoupá

Autor: jmr, swp - 
31. ledna 2024
15:06

Nejvyšší velitel ukrajinských vojsk Valerij Zalužnyj údajně odmítl požadavek prezidenta země Volodymyra Zelenského, aby odstoupil. Zelenskyj tvrzení o tom, že se pokusil Zalužného odvolat odmítá, ale napětí mezi oběma muži po měsících trvání zdánlivě dosahuje bodu varu. O situaci informuje deník The Independent.

V pondělí se v ukrajinských médiích jako Ukrajinska Pravda, Ukrinform a The Kyiv Independent a na prominentních účtech na telegramu začala objevovat informace, že si Zelenskyj velitele vojsk předvolal. Následně byly v tisku citovány čtyři různé zdroje, které tvrdily, že prezident populárnímu generálovi nabídl novou pozici obranného poradce, ale ten ji odmítl.

Dva ze zdrojů následně tvrdily, že i přes odmítnutí nové pozice bude podle nich Zalužnyj z té současné určitě odvolán. To, že Zelenskyj v pondělí požadoval generálovu rezignaci, potvrdil i opoziční poslanec Oleksij Gončarenko.

V listopadu Zelenskyj Zalužného osočil za tvrzení, že válečná fronta dosáhla patového stavu. Zalužnyj zase před měsícem vyjádřil frustraci z výkonů náborových úřadů a naznačoval, že je potřeba proti Rusku mobilizovat více vojáků.

Zelenského mluvčí Sergij Nykyforov se ke zprávám o propuštění Zalužného vyjádřil, že rozhodně nejsou pravdivé a že, „prezident nejvyššího velitele nepropustil.“ Ukrajinské ministerstvo obrany zase na telegramu zveřejnilo následující jednoduché sdělení: „Drazí novináři, odpovídáme okamžitě všem: Ne, není to pravda.“

Generál Zalužnyj ani prezident Zelenskyj se ke zprávám o propuštění prvního jmenovaného nevyjádřili. Nejvyšším velitelem ukrajinských ozbrojených sil je Zalužnyj od července 2021 a je také všeobecně velmi populární postavou s podporou mezi vojskem i civilním obyvatelstvem. Mnozí proto mají za to, že by jeho odvolání pro Zelenského znamenalo politickou sebevraždu.

„Zalužnyj má reputaci železného generála… ztělesnění ukrajinských ozbrojených složek, které zachránily zemi před armádou tak hrozivou, jako je ta ruská. Zalužnyj má osobně podporu 88% Ukrajinců. 97% jich věří ozbrojeným složkám pod jeho velením,“ uvedl na sociální síti X žurnalista Ilja Ponomarenko.

V prosinci uváděly místní zprávy, že prezident Zelenskyj v komunikaci s veliteli toho nejvyššího „obchází.“ To, že mezi oběma muži panuje neshoda, vyšlo najevo o měsíc dříve se Zalužného zmiňovaným vyjádřením o patové situaci na frontě a také o potřebě „masivního technologického skoku.“

Zelenský tehdy generálova tvrzení rychle odmítl a nabídl značně odlišný pohled na situaci na bojišti. V prosinci pak ohledně vzájemného sporu řekl, že má s velitelem „pracovní vztah“. Naznačoval však zároveň, že s vedením vojska není spokojen. „Čekám na bojišti na velmi konkrétní věci, očekávám jejich rozhodnutí. Strategie je jasná; chci vidět detaily. Myslím, že to je fér,“ řekl tehdy.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Thinktank Institut pro studium války, který konflikt na Ukrajině monitoruje, uvedl, že Rusko zpráv o odvolání nebo rezignaci Zalužného plně využilo. Jeden ruský propagandista je měl označit za „pro Rusko užitečný chaos.“

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa