Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel: S obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války. Konferencí v Mnichově otřásla smrt Navalného

Aktualizováno -
16. února 2024
19:55
Autor: ČTK, simao - 
16. února 2024
06:54

V Mnichově v pátek začala bezpečnostní konference, která patří k nejvýznamnějším mezinárodněpolitickým fórům světa. Vrcholné setkání asi pěti desítek šéfů vlád a hlav států a více než stovky ministrů zahájil generální tajemník OSN António Guterres. Český prezident Petr Pavel jednal v průběhu konference s americkou zmocněnkyní pro rekonstrukci Ukrajiny Penny Pritzkerovou, v sobotu se má sejít s Volodymyrem Zelenským. Mnichovskou konferencí přitom otřásla smrt ruského opozičního Alexeje Navalného.

  • Ruská vojenská agrese proti Ukrajině, evropské investice do obrany, izraelské tažení proti Hamásu a také postoj Spojených států k NATO dnes patřily k hlavním tématům Mnichovské bezpečnostní konference.
  • Jedním z nejvýznamnějších mezinárodněpolitických fór světa, které bavorská metropole hostí do neděle, však otřásla zpráva o úmrtí uvězněného ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného.
  • Zřejmě nejočekávanější projev úvodního dne konference přednesla americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Zdůraznila, že Spojené státy si chtějí za prezidenta Joea Bidena udržet vůdčí postavení ve světě a chtějí pokračovat s obranou demokratických hodnot doma i v zahraničí. Harrisová rovněž ujistila, že pro USA je nezpochybnitelná zásada kolektivní obrany v rámci Severoatlantické aliance. "Závazek kolektivní obrany NATO je neměnný," prohlásila Harrisová.
  • Konferenci v Mnichově zahájil generální tajemník OSN António Guterres, který upozornil na stále hlubší a nebezpečnější rozdělení světa, které podle něj představuje větší hrozbu než vyhrocená doba studené války. V proslovu rovněž ostře kritizoval loňský teroristický útok Hamásu na Izrael a následnou rozsáhlou izraelskou operaci v palestinském Pásmu Gazy. Obojí podle něj nemá ospravedlnění.
  • V projevu generální tajemník OSN odsoudil i bezmála dva roky trvající ruskou invazi na Ukrajinu s tím, že to je něco, co nemá v Evropě v 21. století místo.
  • Tématu Ukrajiny se věnovali také bavorský premiér Markus Söder, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo třeba generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle Stoltenberga se Ukrajina ve obraně před ruskou agresí neobejde bez pomoci Evropy a USA a zároveň Evropa i USA společně potřebují silné NATO. Ocenil, že alianční státy zvyšují výdaje na obranu.
  • Za Česko se mnichovské konference účastní prezident Petr Pavel.
  • V sobotu vystoupí na konferenci s projevem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Konferenci provázejí mimořádná bezečnostní opatření, Mnichov se proměnil v pevnost. V ulicích bavorské metropole hlídkuje přes 5000 policistů a místo konání významného mezinárodního setkání je neprodyšně uzavřené. 

Ještě před začátkem konference se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle očekávání podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Podle německého ministerstva obrany má pomoc poskytnutá na základě této smlouvy hodnotu 1,13 miliardy eur (téměř 29 miliard Kč) a týká se zejména protivzdušné obrany a dělostřelectva. 

„Historický krok. Německo bude pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské útočné válce,“ uvedl Scholz na sociální síti X. V dohodě se uvádí, že Německo potvrzuje svoji dlouhodobou vojenskou pomoc ukrajinské armádě, aby „mohla zcela obnovit územní integritu země v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic“. Ruská aktiva v Německu mají zůstat zmrazená, dokud Rusko nezaplatí za škody, které na Ukrajině způsobilo.

Berlín také slíbil, že zajistí, že náklady pro Rusko na jeho válku nadále porostou v důsledku sankcí a kontroly exportu. Německo bude podporovat Ukrajinu na její cestě do Evropské unie. Dohoda platí deset let.

Zelenskyj řekl, že pomoc Německa je pro jeho zemi životně důležitá v situaci, kdy podpora od ostatních partnerů slábne a Rusko má na frontě velkou převahu co do dělostřelectva.

Dnes ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj oznámil, že ukrajinské jednotky se stáhly u opevněné pozice na jihovýchodě Avdijivky nedaleko Doněcka, která je v ohnisku tvrdých bojů už několik měsíců.

Pavel jednal se zmocněnkyní pro obnovu Ukrajiny

Český prezident Petr Pavel dnes v Mnichově na úvod třídenní bezpečnostní konference jednal s americkou zmocněnkyní pro hospodářskou obnovu Ukrajiny Penny Pritzkerovou a také o unijních aspiracích Černé Hory s tamní hlavou státu Jakovem Milatovičem. V sobotu Pavel plánuje setkání přímo se Zelenským.

„Shodli jsme se na tom, že s obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války a musíme ji vést podle koordinovaného plánu,“ napsal Pavel na síti X o jednání s Pritzkerovou.

V rozhovoru s Milatovičem pak Pavel prohlásil, že Česko jednoznačně podporuje vstup této balkánské země do Evropské unie. Rovněž ocenil přínos Černé Hory pro společnou obranu NATO.

Mnichov jako pevnost

Centrum Mnichova se změnilo v pevnost. V ulicích bavorské metropole hlídkuje přes 5000 policistů a místo konání významného mezinárodního setkání je neprodyšně uzavřené. Kvůli omezením jezdí městská doprava v centru podle výlukového řádu. S dopravními problémy musí řidiči počítat nejen v historickém jádru města, ale také na městském okruhu a přilehlých dálnicích.

Zcela uzavřeno pro veřejnost je okolí hotelu Bayerischer Hof, kde se koná hlavní část konference. Bezpečnostní uzávěra je rozšířena i na nedaleký hotel Rosewood, kde se rovněž odehrává část jednání a také tiskové konference.

Vstup do uzavřené oblasti je možný pouze s příslušným povolením. Chráněná zóna je uzavřena mobilním hrazením a také skládacími barikádami, které mají zabránit případným útočníkům projet autem. V přístupných, ale střežených zónách se lidé musí připravit na možné prohlídky tašek a zavazadel.

U příležitosti konference se ve městě koná řada demonstrací, které potrvají po celý víkend. Již dopoledne se na náměstí Odeonsplatz nedaleko hotelu Bayerischer Hof sešli kritici íránského režimu. Na sobotu byla svolána velká demonstrace odpůrců bezpečnostní konference a Severoatlantické aliance, kteří požadují odzbrojení Západu. V plánu je vytvoření lidského řetězu v centru města. V neděli se podporovatelé Izraele chystají demonstrovat proti antisemitismu a proti terorismu.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024).
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. února 2024 18:41 )

💘

roxin ( 17. února 2024 16:30 )

...a kšeft pro kámoše je dohodnutý soudruh agent espávek jako prez. Uá dohodl kšeft kámošovi na několik řádu týdnů-stovky tisíc děl. munice a pak že přijde konec zdražování 😃 😃 😃 ještě víc se bude zdražovat aby Uá se měla dobře a nic jim nechybělo! 👎

roxin ( 17. února 2024 15:21 )

Soudruh agent espávek by mohl prozradit kolik těch miliard ve zbraních půjde zbrojařské firmě jeho kámoše, nebo I TO JE TAJNÉ A NESMÍME TO VĚDĚT???

roxin ( 17. února 2024 07:01 )

Hm, soudruh agent je na konferenci v Mnichově a měl by zastupovat ČR ale zastupuje Uá a vyjednává kšeft pro kámoše. 😃

Uživatel_5522193 ( 17. února 2024 00:01 )

Wow bacha inteligence se hlásí ke slovu 😅

Zobrazit celou diskusi