Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda zakáže produkty s HHC, prodejce zachvátila panika! Krok k euru Fialův kabinet odložill

Aktualizováno -
14. února 2024
17:08
Autor: ČTK, simao - 
14. února 2024
06:44

Zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP bude v Česku platit od 1. března 2024, rozhodla dnes vláda, která HHC zařadila na seznam návykových látek. Rozhodnutí musí ještě notifikovat Evropská komise, což bude trvat deset až 20 dní. Zákaz skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje jako psychoaktivní a reguluje jejich prodej, upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vláda se ke kroku rozhodla proto, že v posledních týdnech nemocnice hlásily častější intoxikace dětí a mladistvých. Vláda dnes vedle toho podle očekávání nestanovila termín vstupu Česka do eurozóny ani do mechanismu směnných kurzů ERM II, který členství předchází a který je důležitým krokem k placení eurem v Česku.

  • Vláda dnes schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek.
  • Zákaz HHC a dalších látek bude platit nejdříve od 1. března. Skončí 1. ledna 2025, odkdy má platit novela zákona o psychoaktivních látkách, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).
  • Vláda nestanovila termín vstupu do eurozóny. Vyzvala NERV a legislativní radu k vyhodnocení hospodářských a právních dopadů vstupu do ERM II.
  • Vláda se k hodnocení připravenosti na vstup do eurozóny vrátí v prvním čtvrtletí 2025, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). To bude známé, zda ČR letos splní kritéria.
  • Vláda schválila zvýšení mýtného o 15 procent od 1. března i s chybnou tabulkou. Opravené sazby začnou platit od 25. března, lišit se budou v haléřích.

Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci látek s HHC rozhodlo kvůli množícím se hospitalizacím dětí či mladistvých po požití cukrovinek s HHC. Toxikologické středisko jich eviduje od června 2022 asi 170.

Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Ty by podle návrhu, který v současné době projednává Sněmovna, neměly být zcela zakázané, ale nemohly by se prodávat přes internet a dětem.

Přesný termín zákazu zatím není jasný, zákaz musí notifikovat Evropská komise. Ministr zdravotnictví Válek dnes na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že zákaz bude platit nejdříve od 1. března. Skončí 1. ledna 2025, odkdy má platit novela zákona o psychoaktivních látkách, řekl ministr.

Prodejci HHC reagují slevami

Poptávka po produktech s psychoaktivní látkou HHC je podle předsedy Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěcha Ulmana aktuálně vyšší než dřív. Prodejci jsou podle něj v panice, protože mají skladem miliony produktů a zavádí proto velké slevy, řekl ČTK.

„Opravdu spatřujeme razantně zvýšenou poptávku zákazníků po HHC. Samotní prodejci jsou ve značné panice, protože nevědí, co dělat s miliony naskladněných produktů a zavádí velké slevy, protože se bojí kriminalizace vlastnění daného produktu po vstoupení nařízení v platnost a účinnost,“ uvedl Ulman.

Podle prodejců není zákaz šťastným řešením. „Výsledkem tohoto kroku bude pouze posun produktů s HHC na černý trh, což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladších 18 let,“ doplnil Ulman.

Bartoš: Cukrovinky s HHC nemají na trhu co dělat, ale...

Z vyjádření ministrů při příchodu na jednání vyplývalo, že ve vládě nebyla na způsobu regulace látek shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které by podle nich umožnilo okamžité stažení látek z trhu. Podle Bartoše podobný zákaz ve Francii vedl k tomu, že vznikly těmto látkám podobné nové syntetické deriváty, na které se zákaz nevztahuje.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického.

"Cukrovinky s HHC nemají na trhu co dělat. Vypadají jako normální potravina, třeba gumoví medvídci, přitom normální potravinou teda rozhodně nejsou. Proto jsme na vládě za Piráty předložili rychlé a efektivní řešení, jak je během pár dnů dostat z prodeje a mimo dosah dětí. ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 dnes přesto podpořili i přes varování expertů dočasný zákaz HHC. Opatření obecné povahy, které navrhovali Piráti, by přitom cukrovinky s HHC dostalo z trhu efektivněji. Zároveň by se týkalo pouze produktů, které napodobují potraviny určené pro běžnou konzumaci, což je v souladu s doporučeními odborníků. Plošný zákaz všeho totiž nic neřeší, jen otevře cestu silnějším a nebezpečnějším produktům, jako se to stalo ve Francii," varoval po jednání vlády Bartoš.

Vládní spory kolem eura

Koalice minulý týden absolvovala své první dohodovací řízení poté, co ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenoval ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro euro. Reagoval tím na to, že navzdory přání části koalice není jmenován vládní koordinátor pro euro. Zahradník bude po dohodě vládních stran nakonec poradcem.

Vláda dnes vyzvala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) a Legislativní radu vlády, aby do konce října vyhodnotily hospodářské a právní dopady zapojení do ERM II a zavedení eura. K hodnocení připravenosti země na společnou evropskou měnu se kabinet vrátí v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy už bude jasné, zda Česko letos splní kritéria pro zavedení eura.

NERV má za úkol vypracovat analýzu kladů a záporů, které by vstup do mechanismu směnných kurzů či zavedení eura přinesly Česku. Legislativní rada potom dostala za úkol analyzovat, zda bude nutné kvůli členství v ERM II či eurozóně měnit ústavu a nakolik bude třeba měnit jiné zákony.

Podle Stanjury potom bude může kabinet vést neformální debaty o dalších krocích k euru. Formální debata ale bude možná až po zhodnocení ekonomických výsledků země za letošní rok.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Stanjura: Neplníme kritéria

Stanjura upozornil, že loni Česko nesplnilo kritérium cenové stability a kritérium deficitu veřejných financí, která jsou nutná pro zavedení eura. V příštím roce splnění fiskálního kritéria očekává, naopak splnění inflačního kritéria považuje za nepravděpodobné, a to i přes očekávané výrazné snížení roční inflace z loňských 10,7 procenta.

Pro vstup do eurozóny je nutné splnit takzvaná maastrichtská kritéria. Inflace musí být nanejvýš o 1,5 procentního bodu nad průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Dlouhodobá úroková míra nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Posledním kritériem je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v ERM II.

Ve vládní koalici vypukl spor o euro poté, co část stran požadovala, aby kabinet přinejmenším stanovil termín vstupu do ERM II. Ke vstupu do eurozóny se Česko zavázalo při přistoupení k EU v roce 2004. Se členstvím v eurozóně souvisí i zapojení země do bankovní unie, která řeší společný evropský dohled nad bankovním systémem. Vláda dnes vzala na vědomí materiál ministerstva financí, který doporučuje do bankovní unie zatím nevstupovat a situaci znovu vyhodnotit v horizontu tří let.

Schválili navýšení mýtného

Vláda dnes schválila rovněž zvýšení mýtného o 15 procent od 1. března i úpravu některých tříd mýtného od 25. března. Změna byla nutná kvůli chybě, kterou při nastavování mýtného udělali úředníci ministerstva dopravy, řekl při příchodu na jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro většinu nákladních vozidel se podle něj mýtné měnit nebude, dopad chyby na rozpočet také očekává minimální.

„Více než 80 procent vozidel bude mít stejnou výši mýta od 1. března jako od 25. března,“ řekl Kupka. Změna se bude týkat zejména starších nákladních vozidel s menším počtem náprav, záležet bude také na jejich hmotnosti.

Video  Vláda o dočasném zákazu HHC a migračním paktu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5650492 ( 15. února 2024 13:37 )

Zase jeden co nečte a píše blbosti jako roxina. Zákaz platí od 1.3.2024!
Marie M.

e.lesanova ( 14. února 2024 21:19 )

Obávám se, že kdyby se u Pirátů pravidelně dělaly testy na drogy, tak by "v práci" nebyl ani jeden 👎 Nepochopitelné, že takoví jedinci mohou zastávat politickou funkci...asi je něco hodně špatně 👎

jajas ( 14. února 2024 18:36 )

Píšou, že se nejedná o státní nebo vládní prodejnu, stejně tak to prý není ani prodejna MZ, jen jim MZ poskytlo prostory: "Je to tak, že jsme tady měli k dispozici objekt, který je objektem ministerstva zemědělství, který spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF - pozn. red.). Tyto prostory byly nevyužité a když jsme hledali možnosti, kam bychom právě takový obchod s regionálními potravinami umístili, tak se to opravdu nabízelo. Jsme opravdu de facto na Václavském náměstí a my bychom za jakýkoliv nájem kdekoliv tady platili obrovské peníze. Tomu jsme se chtěli vyvarovat,“ pokračoval ministr Výborný." Takže teď ale nerozumím tomu, zda bude ten prodejce platit nájem nebo to má od MZ zadara....V centru Prahy by to mělo být docela drahá záležitost. 😨

jajas ( 14. února 2024 18:30 )

Možná proto, že ve vládě jsou Piráti, tak si myslí, že by mohli mít zastání.....? 😨

vinke ( 14. února 2024 18:19 )

Podle cen na fotkách je o vládní síťovku a prodejci jsou asi jejich příbuzní. Nevím jak tenhle obchod pomůže těm , co berou třicítku hrubého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa