Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Studenti po požití bonbonů s HHC skončili na JIP: David se bál smrti, Lucie čtyři dny spala

Autor: Kateřina Moravcová - 
12. února 2024
05:00

Účinky látky HHC v bonbonech se rozhodli i přes varování vyzkoušet dva středoškoláci. Kristýna (18) a David (19) z Karlových Varů. I oni byli mezi sedmi, kteří minulý týden skončili na JIP místní nemocnice. Blesku popsali, jak jim bylo.

Kristýna s Davidem si chtěli s bonbony koupenými v automatu zpestřit sobotní večer. Neodradily je ani zkušenosti medializovaných případů, ani nápis na obalu »Doporučujeme nekonzumovat«. Balení mělo obsahovat tři až deset kusů. Uvnitř však bylo šest pruhů ze želatiny. „Nejdřív jsme si vzali každý jeden a čekali, co se bude dít. Ani po hodině jsme žádnou změnu nepociťovali, tak jsme si vzali každý zbylé dva,“ popisují shodně.

Asi po třech hodinách po požití prvního bonbonu začal být David unavený. „Šel jsem si lehnout, ale nešlo to. Byl jsem vysmátý, v hlavě mi jelo hrozně věcí. Najednou se mi ale rozbušilo srdce, začal jsem zvracet, klepal jsem se tak, že jsem neudržel ani sklenici vody,“ vybavuje si účinky David. V tu chvíli se začala projevovat i silná úzkost – psychická ataka. Bál se, že umře.

Co je HHC?

HHC je psychotropní syntetická látka blízká THC, která se získává z konopí. Jde o legální drogu, kterou lze volně koupit ve večerkách a automatech v atraktivních obalech. Vláda v současné době řeší dočasné stažení těchto výrobků z prodeje. Obchodníci však varují, že v tomto mezidobí strmě vzrostl její odbyt.

Tu látku zakázat

„Záchranku mi zavolala Kristýna asi za další dvě hodiny. Zvracení neustávalo ani třes. Věděl jsem, že to není dobré,“ dodává David. Oba byli převezeni na JIP, kde byli dva dny. U Kristýny začala látka působit později. „Byla jsem nejdřív v dobré náladě, pak jsem byla hrozně unavená a třásla se. Spala jsem čtyři dny,“ dodává. Svou zpovědí by oba jinak inteligentní studenti chtěli ostatní varovat. Shodují se, že látka by měla být zcela zakázaná, v což i pevně doufají.

Video  Rozhovor s Petrem Popovem z Kliniky adiktologie VFN  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Zdenek Kurak ( 16. dubna 2024 09:34 )

Jakákoliv látka podporující halucinace, otupování myšlení, závislost by měla být automaticky zakázána a neměla by mít žádnou podporu. Pirátská strana si chce jenom zpřístupnit a legalizovat snadný přístup k drogám a sami se chlubí, že jsou uživateli těchto drog. Rozumně uvažující člověk ví, že lehké drogy jsou jenom krůček k závislosti a slabší povahy jim podlehnou. Ti co berou drogy by neměli vůbec o nich rozhodovat. Ale to jsou hold naší Piráti.

Karel Hynek Mácha ( 12. února 2024 20:42 )

pane Varle, vy jste snad #num­bero­neMic­haili­duha­ter xoxogossipgirl

Karel Hynek Mácha ( 12. února 2024 18:18 )

Vlastně jste to neřekl první vy, ale Jana Michailidu z pirátské strany. Cituji: „Máme spoustu dalších látek, kvůli kterým děti končí v nemocnici. HHC je ve světle reflektorů, protože je to velké politické téma, HHC to začíná, jehlou v žíle to končí☝️“

Karel Hynek Mácha ( 12. února 2024 17:57 )

Pane Varle, Ctrl + C, Ctrl + V to začíná, vězením za plagiátorství to končí. A kdyžtak si zajděte k doktorovi, aby Vám zkontroloval hlavu, jestli náhodou nemáte stařeckou demenci 😁 😃 😨

Karel Hynek Mácha ( 12. února 2024 17:52 )

Nemyslím si, že si nějaká babička na zahradě bude pěstovat deriváty THC. A taky bych rád viděl zdroj ze kterého jste vzal, že zavřeli nějakou babičku za pěstování marihuany (pač abych byl naprosto upřímný, tak vám nevěřím 😁)👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání