Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záchranář kritizuje podobnost HHC cukrovinek s dětskými sladkostmi. A co dělat při kolapsu?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
9. února 2024
05:00

Gumoví medvídci či sušenky škodí nejen zubům, ale mohou způsobit i závažné zdravotní komplikace a otravu.  Některé z oblíbených dětských  cukrovinek obsahují psychomodulační látku HHC a po vytažení z obalu jsou nebezpečné cukrovinky od těch běžný takřka k nerozeznání. Záchranář a zástupce mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Karel Kirs v Epicentru varoval před prodejem produktů, obsahujících tuto látku, která může mít návykové a psychotropní účinky. Proč skončilo na urgentu i dvou a půl leté batole?

 „Asi se shodneme na tom, že prodávat jakoukoliv návykovou a psychotropní látku ve formě cukrovinek je asi nesprávné,“ míní Karel Kirs s tím, že problém nespatřuje jen v aktivních uživatelích, kteří danou látku chtějí užít a mají o ní nějaké povědomí.

Pozornost je podle něj třeba zaměřit i na děti : „Pokud si například starší sourozenec, rodič nebo kdokoliv jiný takovou látku koupí v této formě a nechá ji někde v rámci domácnosti nestřeženou, tak samozřejmě malé dítě, které je zvyklé každodenně nebo pravidelně konzumovat cukrovinky, gumové medvídky, sušenky a podobně, tuto látku může nevědomky užít a pak ve chvíli, kdy takovou látku užije nedospělý organismus, tak to může vyvolat různé stavy, které možná ještě nejsou zdokumentované.“  Primářka Jitka Dissou z oddělení urgentního příjmu dětí FN Motol  pro Blesk uvedla, že nejmladšímu pacientovi bylo dokonce jen 2,5 roku a k intoxikaci došlo po tom, co snědl sušenky.

Začarovaný kruh

Zachránář popsal možné zdravotní komplikace spojené s užitím tohoto kanabinoidu: „HHC může ovlivnit vnímání a vyvolat akutní psychotickou reakci.“ Nejčastějším stavem je úzkost, která může přerůst až v hypoventilaci neboli zrychlenému a prohloubenému dýchání.  „Začnete mít strach o svůj život, o své zdraví a začnete ještě doprovodně hyperventilovat, to je relativně časté,“ popsal stav,  který tělu neprospívá a může mít za následek pocity brnění v prstech,  a následně i drobné záškuby až křeče. „To vás v tu chvíli ještě více vyděsí, protože máte pocit, že ta situace eskaluje, tak ještě dýcháte o to víc a máte ještě ten strach větší. Je to takový začarovaný kruh a následně, pokud dýcháte víc a víc, tak můžete mít křeče až v mimickém svalstvu a můžete mít křeče i pak v celém těle, jste při vědomí, ale jste zaťatá v křeči,“ upozornil na jeden z možných následků, kdy psychomodulační látka ovlivní psychiku a následkem toho pacient dostane strach a sám si způsobí somatické problémy.

Další riziko spočívá podle jeho slov v tom, že při nadměrném užívání látky může dojít k extrémnímu ovlivnění vědomí až k zvracení. „Ve chvíli, kdy jste intoxikováni touto látkou a dojde ke zvracení, existuje riziko, že zvratky mohou být vdechnuty, což je život ohrožující situace vedoucí k zástavě oběhu," varoval.

Zkontrolovat dýchání a zaklonit hlavu

V případě, že někdo užije látku a začne projevovat negativní příznaky, je důležité být u dotyčného, hlídat ho a poskytnout mu náležitou podporu. Kirs vysvětlil, že pokud dojde k poruše vědomí a člověk přestane reagovat, je nezbytné ho položit na tvrdou podložku, zkontrolovat dýchání a v případě potřeby mu zaklonit hlavu pro průchod vzduchu. „Pokud by v tom stavu bez vědomí nabíral na zvracení, vždycky je to doprovázeno takovým škytáním, třikrát, čtyřikrát škytne a pak začne zpravidla zvracet, tak je potřeba ho nějakým způsobem otočit na bok,“ popsal záchranář. V situaci, kdy člověk ztratí vědomí je nutné okamžitě kontaktovat záchrannou službu.

Vláda chystá zpřísnění, po středečním jednání uvedla, že dočasně zařadí psychomodulační látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek a to zhruba do měsíce.

milan59 ( 9. února 2024 08:30 )

No tak hlavně že se pořád ty sladkosti VYRÁBÍ/PRODÁVAJÍ 👎 👎

Jirik-ta ( 9. února 2024 07:18 )

Neuvěřitelný příběh: Mladá sestřička konala v dobré víře a skončila se zničeným zdravím (svedominaroda) na youtube (Eliška Šťastná)

Po nekonečném kolečku po různých lékařských zařízeních se Eliška vloni dozvěděla nepříznivou diagnózu: FND, funkční neurologická porucha, porucha hybnosti. Lékaři uvádějí jasnou souvislost mezi očkováním a touto diagnózou, která je však relativně nová a neexistuje žádná známá efektivní léčba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa