Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politici se rozhoupali, ale… není to jen HHC. V obchodech je toho mnohem víc! Silnější a legální

Autor: D. Kraus, M. Nový, ČTK - 
8. února 2024
05:00

Česko nedávno šokoval případ otravy školáků bonbony s obsahem kanabinoidu HHC. A i když se politici konečně rozhoupali k tomu s problémem něco dělat, obchodníci jsou zase o krok napřed. Našli si totiž další výrobky, které jsou i třicetkrát silnější než „běžná tráva“. A i ty prodávají jako sladkosti!

Šedá ekonomika si s diskutovaným zákazem HHC cukrovinek nedělá moc velkou hlavu. A proč by měla? Když člověk zajde do jakéhokoliv obchodu s konopím, najde v regálech kromě HHC i další polysyntetické produkty všech forem a názvů. Ty jsou až téměř abecední – jde např. o THC-P, HHC-P, THC-V, HHC-O a další konopné složeniny.

Všechny tyto produkty jsou legální – dokud obsahují méně než procento THC (látka, kterou obsahuje marihuana), zákonu nevadí. Jejich účinek však už tak bezproblémový být nemusí, zejména pak pro děti. Např. zmiňované THC-P je inzerováno jako kanabinoid, který je až třicetkrát silnější než klasické THC, tudíž obyčejná nelegální „tráva“!

Pro srovnání je HHC podle uživatelů asi o polovinu slabší než THC. Prodejci se navíc neostýchají tyto látky prodávat i ve formě sušenek či bonbonů. Není tak vyloučeno, že se i takový produkt dostane do rukou dětem.

Zakážeme i to!

Po sérii případů, kdy děti a mladiství skončili v péči lékařů právě po požití HHC, se vláda rozhodla tyto výrobky dočasně zakázat. Ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL) na dotaz Blesku potvrdil, že tento krok se bude týkat i cukrovinek s obsahem jiných zmíněných kanabinoidů. „Tyto látky budou součástí úpravy vládního nařízení. Bude to dočasné – do okamžiku, než bude schválená platná novela o regulaci,“ doplnil ministr. Nařízení o zapsání HHC a podobných produktů na seznam zakázaných látek ministři projednají příští týden. 

Prodejci už zasáhli sami

Prodejci produktů s kanabinolem HHC ze dvou asociací se rozhodli odstranit ze svých prodejních míst zboží s touto látkou, které se dá jíst. Skupina obchodníků stáhne výrobky do konce tohoto týdne. Informaci potvrdil zástupce prodejců a šéf Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěch Ulman. 

„Rozhodli jsme se do konce tohoto týdne odstranit z našich prodejních míst cukrovinky a produkty charakteru potravin obsahující HHC. Jsme si vědomi rizikovosti tohoto segmentu,“ uvedl Ulman. Podle něj se takto zavázala postupovat Asociace bezpečného konopí (ABK) a také Asociace za bezpečné prodejní automaty se skupinou prodejců konopných produktů, které cukrovinky s HHC vyřadily už dřív. „Členové naší asociace (ABPA) tedy nemohou prodávat HHC v této podobě ani v podobě připomínající jakoukoliv jinou potravinu,“ sdělil Ulman.

Video  Vláda o dočasném zákazu HHC a migračním paktu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 9. února 2024 20:39 )

Řeší HHC a neřeší ničení děti ve školství,neni normální, že se školák oběsí, vysokoškolák vystřílí školu,klade si NĚKDO otázku,ZDA JE VE ŠKOLSTVÍ POHODA?

Jirik-ta ( 9. února 2024 11:06 )

😁 a proč nás jako informují?

aquarie ( 8. února 2024 08:21 )

Ze jsou si v asociaci vedomi rizikovosti latky v produktech k jidlu.. to museli vedet, uz kdyz automaty jejich clenive zprovoznovali na verejnych mistech a s dostupnosti i detem. Spise se boji nasledku regulace, aby jim jejich business nebyl zakazan uplne.

Mam dite na 1.stupni ZS, ktere vi, ze podobne veci nema kupovat a jist, ale pokud mu to treba podstrci neoznacene kamarad, spoluzak, tak by to nemohlo rozpoznat! Navic cast deti je silne nachylna k porusovani zakazaneho i pres rozumne vysvetleni. Ja naprosto nutne, aby tyto latky nebyly pristupne detem.

Jirik-ta ( 8. února 2024 08:17 )

demisi a složit mandát

Jirik-ta ( 8. února 2024 08:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa