Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda rázně odpověděla na otravy dětí. HHC zařadí na seznam zakázaných látek

Aktualizováno -
7. února 2024
19:07
Autor: ČTK, Mii, trm - 
7. února 2024
07:23

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na dnešním zasedání vlády prosadil dočasné zařazení polosyntetického kanabinoidu HHC a podobných produktů na seznam zakázaných návykových látek. HHC se v posledních týdnech přiotrávilo několik mladých lidí. Prodejci produktů ze dvou asociací se rozhodli odstranit ze svých prodejních míst zboží s touto látkou, které se dá jíst. Skupina obchodníků stáhne výrobky do konce tohoto týdne. Ministři se zabývali i migračním paktem a dalšími body.

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, dá se vyrobit synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce však může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. Prodej je legální. K dostání jsou náplně do elektronických cigaret, cukrovinky a další produkty. Na rizikovost HHC v potravinách před dvěma týdny Vobořil upozorňoval. V poslední době po požití výrobků s HHC skončilo v nemocnicích několik dospělých i dětí. 

Vláda podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nemá jinou zákonnou možnost než látky dočasně zakázat.

Podle Válka bude zároveň pokračovat projednávání novely zákona o návykových látkách, která zavádí speciální kategorii psychomodulačních látek, které nejsou zakázané, ale jejich prodej, zejména dětem, bude omezený. Příští týden se jí podle něj bude zabývat sněmovní zdravotní výbor. Podle Válka ji ale musí po schválení ve Sněmovně a Senátu schválit i Evropská komise, což může trvat několik let.

„Můj cíl je jasný: přidat HHC na seznam návykových látek a tím fakticky zakázat jeho prodej,“ uvedl v úterý večer na síti X šéf resortu zdravotnictví Válek. Na středečním zasedání vlády se situací kolem HHC seznámil ostatní ministry. Ti jednomyslně kývli, ministerstvo proto předloží návrh vládního nařízení příští týden. „Nepochybuji, že vzhledem k situaci vláda můj návrh tentokrát podpoří,“ dodal Válek.

Není podle něj možné čekat na projednání novely zákona o návykových látkách, která problematiku řeší vznikem nové kategorie psychomodulačních látek. „Novela se týká jen přírodních, ne syntetických a semisyntetických látek,“ řekl dnes ministr před jednání vlády s tím, že zkušenosti z Německa ukazují, že zákon bude muset být schválen Evropskou komisí. „Může to trvat spíš roky než měsíce,“ dodal.

Co nejrychlejší zařazení HHC na seznam návykových látek podporuje i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Hned poté bude moci SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce, pozn. red.) jejich prodej kontrolovat,“ uvedl v podvečer na síti X. Je to podle něj nejrychlejší ochrana před tím, aby se kdokoliv další touto látkou předávkoval.

Batošek: Není možné jen tak přihlížet

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) v úterý uvedl, že se připravuje vyhláška k případnému stažení cukrovinek s HHC, které ale legislativně nejsou potravinami, z trhu. „Převládá názor na to, že nejrychlejší je zařazení na seznam návykových látek,“ uvedl poslanec KDU-ČSl Tom Philipp. Po přijetí, které ale podle něj může trvat i půl nebo třičtvrtě roku, by měla situaci řešit novela zákona o návykových látkách, která tyto substance zařadí do nové kategorie psychomodulačních látek.

Gumoví medvídci s obsahem HHC. Gumoví medvídci s obsahem HHC. | Blesk:Rusinova Maria

Zařazení na seznam návykových látek, kde je v současné době asi 500 položek, by v současné době znamenalo kompletní zákaz prodeje HHC. „Není možné jen tak přihlížet, že se lidé dostanou tak snadno k návykové látce, například přes automaty, které nekontrolují věk,“ uvedl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) s tím, že v novele zákona zavádějící psychomodulační látky nebude možné prodávat přes e-shop ani v automatu, který nekontroluje věk nakupujícího.

Zákazy často nic neřeší, varuje asociace

Asociace poskytovatelů adiktologické péče (APAS), která se věnuje práci se závislými, dnes ale v tiskové zprávě varovala před ukvapenými rozhodnutími. „Jednoduchá řešení v podobě zákazů se však velmi často míjí účinkem. Prohibice totiž velmi často nic nevyřeší a způsobuje další problémy,“ uvedla předsedkyně Rady APAS Helena Gherasim. Už v současné době se podle ní objevují v automatech nebezpečnější polosyntetické kannabinoidy, jako je HHC-P nebo HHC-O. Novelu zavádějící kategorii psychomodulačních látek podle ní asociace podporuje.

Migrační pakt

Česko se při hlasování o paktu o migraci a azylu Evropské unie zdrží. Po jednání vlády to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nová podoba návrhu je podle něj pro ČR horší než ta, na níž se Česko podílelo během svého předsednictví. Zdůraznil, že pokud by byl pakt přijat, neznamená to, že by Česko mělo povinnost přijímat migranty.

Na nových pravidlech se státy EU po letech vyjednávání shodly loni v prosinci. Belgické předsednictví Rady EU nyní zahájilo práce na dokončení jednotlivých legislativních textů s cílem finálního schválení nejspíš letos v únoru. K tomu, aby norma začala platit, ji musí ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu.

Co dál ministři projednali

  • Poslanci a senátoři by v budoucích volbách prezidenta měli mít možnost podpořit jen jednoho kandidáta. Počítá s tím novela zákona o prezidentské volbě, kterou dnes schválila vláda. 
  • Po dvaceti letech od vstupu Česka do Evropské unie by se mohl 1. květen objevit v kalendáři jako významný den připomínající tuto událost. Návrh změny zákona o státních svátcích, který předložil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), dnes schválila vláda. 
  • Státní fond dopravní infrastruktury letos uvolní půl miliardy Kč na nové trasy potřebné pro dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany,
  • Vláda souhlasila s tím, aby Česko letos poslalo humanitární pomoc Ukrajině ze státních hmotných rezerv ve výši až 100 milionů korun.

Video  Vláda o dočasném zákazu HHC a migračním paktu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 7. února 2024 20:08 )

👍 taky zbrojaři jedou (PePa), zkrátka každý plní misi tu i onde. A my jsme jim ukradený. Na nás tak leda panda zákon s povinnou vakcinací. 😁

Uživatel_5678177 ( 7. února 2024 16:04 )

Ale to, že Válek něco chce, ještě vůbec nic neznamená....

9876543 ( 7. února 2024 15:38 )

Co se dostali piráti do vlády, tak se z drogama roztrh pytel...

Jirik-ta ( 7. února 2024 15:33 )

👍 👍 👍

Jirik-ta ( 7. února 2024 15:32 )

😁 nebo mRNA rádoby vakcínami

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa